latinica  ћирилица
28/11/2017 |  09:24 | Аутор: РТРС

Када треба да пијете који чај?

Чајеви су генерално добри за здравље, а ево који је најбољи када вас мучи стомак, када лоше спавате...
Чај (Фото: Thinkstock) -
Чај (Фото: Thinkstock)

За стомак - чај од нане

То није само бапска прича, чај од нане заиста може да олакша симптиме иритабилног цријева.

Истраживачи са Универзитета у Аделајду открили су да чај од нане утиче на рецепторе против бола у дебелом цријеву, за који окидач може бити зачињена храна.

- Ментол који је саставни дио чаја од нане опушта мишиће у дигестивном тракту. Они који имају синдром иритабилног цријева не би требало да пију више од двије или три шоље дневно јер и превише чаја може да иритира цријева - каже нутрициониста Рик Хеј.

За мишиће - чај од куркуме

Овај чај је нарочито добро пити послије напорног тренинга јер помаже да се мишићи опусте и оправе.

- Куркума жуту боју има због куркумина, који има анти запаљенска својства и помаже у обнављању ткива - каже нутриционисткиња Шона Вилкинсон.

За метаболизам - зелени чај

- Постоје докази да зелени чај може да убрза топљење масти - додаје Шона.

Зелени чај садржи супстанцу која се зове епигалокатехин галат, која спречава организам да упије неке шећере и масти.

- Садржи доста антиоксиданата који штите од оштећења ћелија и старења, а такође је и добар за опште здравље - каже Шона.

За несаницу - чај од валеријане

Чај од валеријане се у Норвешкој користи већ годинама за борбу против несанице, како би се избјегло коришћење лијекова у случајевима гдје то није неопходно.

- Овај чај је као благи седатив, а многи људи кажу да је бољи од чаја од камилице, као и да нема осјећаја ошамућености који имате када попијете пилуле за спавање - каже нутриционисткиња.

Међутим, овај чај вам неће помоћи ако вас већ годинама мучи несаница, већ га треба пити чим се проблеми са спавањем јаве.

За менструалне болове - чај од плода морача

Истраживања су показала да овај чај има слична дејства на грчеве у стомаку и менструалне болове као што имају лијекови попут ибупрофена.

- Видјела сам заиста добре резултате код мојих клијената - каже нутриционисткиња, и савјетује да га пијете током цијелог мјесеца уколико имате болне менструације.

- Не чекајте да добијете менструацију да бисте почели да га пијете. Конзумирајте га током цијелог мјесеца јер су ефекти кумулативни - наглашава она.

Извор: Мондо