latinica  ћирилица
27/11/2017 |  15:55 ⇒ 15:58 | Аутор: РТРС

Седам разлога због којих би жене требало да пију пиво

Умjерено испијање алкохолних пића може позитивно да утиче на здравље. Неке новије студије показале су да пиво, а посебно оно црно, благотворно утиче на здравље и љепоту жена.
Пиво (Фото: Thinkstock) -
Пиво (Фото: Thinkstock)

Ово су разлози због којих није тако лоша идеја попити чашу пива, послије напорног радног дана.

1. Јача кости

Жене које пију два пива дневно имају јаче кости од оних припадница њежнијег пола које не уживају у том алкохолном пићу. То је резултат студије коју је спровео Национални колеџ за неуропатску медицину из америчке савезне државе Орегон, објављене у часопису "Natural Medicine Journal".

Иста је показала да пиво садржи значајне количине биоразградивог силицијума, што је један од значајних елемената од којих су изграђене људске кости. Због тога се умјерено испијање посебно препоручује женама у менопаузи, која је повезана са смањењем густине костију.

2. Противупална својства

Пиво је изврстан извор витамина и минерала као што су магнезијум, калцијум и селен, које штите цијело тијело од сезонских болести. Уз то, садржи и бројне антиоксидансе који јачају имунитет организма.

Пиво је намирница која се равноправно носи са другим здравим намирницама, горкастог укуса, попут маслиновог уља, спанаћа, блитве или руколе. Хмељ, као један од основних састојака пива, је богат извор хумола, снажних противупалних једињења који инхибирају ензиме одговорне за покретање упалних процеса.

3. Позитивно утиче на кожу

Пиво је одличан извор витамина Б комплекса (тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенска киселина, пиридоксин, биотин, фолна киселина и кобаламин) који су задужени за лијепу и затегнуту кожу. Помаже у одржавању тонуса мишића и даје енергију цијелом тијелу.

С обзиром на то да се из хране не апсорбује довољна количина витамина из ове групе, треба их надокнадити на друге начине. Постоји чак и "урбана" легенда да комарци избјегавају особе које имају уравнотежене количине Б комплекса у организму.

Научници су детаљном анализом састојака и експериментима утврдили да пиво због садржаја квасца и хмеља јача нокте и косу. У старом Египту имућније жене су пивом прале косу, јер је она тако постајала сјајнија и љепша.

4. Смањује надутост

Истраживања су показала да црно пиво има више храњивих матрија од свијетлог пива. У 350 милилитара црног пива налази се више од једног грама влакана, док их се у истој количини свијетлог пива налази мање од једног грама. Влакна утичу на здравље пробавног система, смањују надутост и затвор.

5. "Убија" умор

Појава умора, између осталог је повезана и са мањком гвожђа у крви. Оно се тешко апсорбује из хране, па га треба узимати и на друге начине. Црно пиво је добар извор тог минерала. А дејство алкохола може позитивно да ријеши и проблеме са несаницом.

Као богат извор витамина Б групе, посебно Б12 кога нема у биљном свијету, а који је одговоран је за стварање црвених крвних зрнаца.

6. Штити срце

Умјерено испијање пива повећава количине доброг холестерола, смањује нивое лошег, разријеђује крв те на тај начин смањује ризик од срчаног удара.

Једна италијанска студија је доказала да жене које испијају једно пиво дневно имају 42 одсто мање шансе да добију неку кардиоваскуларну болест, за разлику од оних које нису испијале алкохолна пића.

7. Хидрација

Шпански истраживачи са Универзитета у Гранади доказали су да пиво има боље хидратизирајуће дејство на организам од обичне воде, када тијело досегне више температуре, што је случај код озбиљнијих рекреативаца и професионалних спортиста.

Извор: Б92, Zadovoljna.hr