latinica  ћирилица
27/11/2017 |  11:20 | Аутор: РТРС

Хонг Конг се сели испод земље

Кинески аутономни регион Хонг Конг у недостатку животног простора за градњу нових насеља и кућа окреће се подземљу за будући развој града.
Хонг Конг - Фото: The Telegraph
Хонг КонгФото: The Telegraph

На површини од 1.106 километара квадратних живи седам милиона становника и урбани дио више не може да издржи популацију због све већег недостатка простора. Многи постојећи облакодери достигли су максималну висину и једно одрживо рјешење за власти је да сиђу испод земље, пише онлајнг магазин "Wired".

Градске власти кажу да, иако ово дјелује застрашујуће, ситуација уопште није тако црна и да ће испод земље бити измјештене архиве, базе података, резервоари и магацини.

Такође, у плану је премјештање магацина нафте, гаса или вина, затим паркинга за аутомобиле и бицикле, лабараторија и спортских терена, пише "Спутњик". Такође, мртвачнице, крематоријуми и све друге установе везане за сахране биће измјештене под земљу.

"Надамо се да ћемо искористити најбоље што можемо подземне коморе и одаје како бисмо смањили притисак на површини", рекао је Тони Хо, главни геотехнички инжењер Хонг Конга.

Град је већ одредио 48 шупљина или комора испод земље за даљи грађевински развој.

Присталице ове идеје и даље су оптимистичне јер ће изградња подземних просторија и некретнина бити интересантнија за дугорочне инвестиције због мањих трошкова одржавања.

Извор: Независне новине