latinica  ћирилица
25/11/2017 |  16:47 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

НАСА: Ова биљка зауставља хркање и чисти ваздух

Узроци хркања могу да буду прехлада, отечена слузокожа, повећани крајници, девијације септума или отечени језик, као и вишак ткива или ивица меког непца. Дугорочно хркање може да доведе до озбиљних здравствених проблема, па чак и до можданог и срчаног удара.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Али, научници тврде да постоји једноставан начин да прекинете хркање, а није у питању никаква справа или операција; чак и не кошта много.

НАСА је спровела истраживање које је показало да биљка ананаса у спаваћој соби знатно смањује хркање и подстиче добар сан.

Биљка Бромелиа, познатија као ананас, производи кисеоник ноћу, а не у току дана као већина биљака, што побољшава квалитет ваздуха, а самим тим и квалитет спавања, пише "Veriplant World".

Бромелиа такође производи ензим бромелаин који смирује хркање код људи.

Бромелиа се највише узгаја у Холандији и потребно је око двије године да се појави први мали ананас на врху биљке, пише Дејли мејл.

Али, треба пазити, јер ово је изузетно украсна биљка и ананас није јестив - што се може видети и према величини (врло је мали) и боји (много је тамнији од обичног ананаса).