latinica  ћирилица
19/11/2017 |  10:41 | Аутор: РТРС

Велико откриће: Овај плод убија 70 одсто ћелија рака

У открићу које би могло да има огроман значај за медицину научници су пронашли моћног природног непријатеља рака.
Истраживања (Фото: Flickr/National Cancer Institute News & Public Affairs) -
Истраживања (Фото: Flickr/National Cancer Institute News & Public Affairs)

Ријеч је о преломном открићу, тврде научници, који су у оквиру студије показали како црвене бобице из прашуме у близини Квинсленда у Аустралији убијају ћелије рака врло брзо и с минималним нуспојавама, пише Диплy.

Док научне лабораторије широм свијета већ деценијама неуморно тестирају потенцијалне нове љекове за рак и његове бројне облике, екипа предвођена доктором Гленом Бојлом сматра да је дошла до шокантног открића које би могло да спасе милионе живота.

Научници из Института за медицинска истраживања Бергхофер успјешно су изоловали састојак из бобице који убија рак и доказали да има снажно дејство на туморе главе, врата, дојке, цријева, простате, као и на меланом.

Шумска бобица из прашуме, специфична за аустралијску дивљину, садржи хемијско једињење звано ЕБЦ-46, које је тестирано на бројним животињама с различитим типовима тумора.

За сада је његово дејство потврђено на више од 300 мачака, паса и коња, као и тасманијских ђавола.

Састојак се налази у сјеменки, а процес естракције и прочишћавања самог једињења је врло компликован. Ипак, потврђено је да је након лијечења нестало око 75 одсто тумора, и да се рак није вратио.

"Вјерујемо да ће ЕБЦ-46 дјеловати и на људски организам, јер покреће ћелијску реакцију у оквиру које се прекида снабдијевање тумора крвљу", рекао је водећи научник истраживања доктор Бојл.

Бобицу није лако пронаћи у прашуми, а задатак проналажења и тестирања на људима на себе је преузела биотехнолошка компанија Екобиотикс (Eco Biotics).

Научници су објавили да су тестирања на људима у фази планирања и да су неминовна.

Извор: Агенције