latinica  ћирилица
15/11/2017 |  17:40 | Аутор: РТРС

Трагови стопала откривају истину о дивовској звијери која је тумарала Земљом

Прије 150 милиона година огроман сауропод тумарао је дуж плаже на територији данашње Француске.
Трагови стопала - Фото: blic.rs
Трагови стопалаФото: blic.rs

Француски палеонтолози су 2009. објавили откриће до сада највећих познатих трагова стопала диносауруса. Отисци су нађени код Плања, у Јурским планинама, недалеко од Лиона, а претпоставља се да су остављени у блату лагуне топлог, плитког мора.

У стручном часопису Геобиос научници су представили студију о 35 метара дугом и 35 тона тешком сауроподу, који је прије 150 милиона година оставио трагове за собом.

Стручњаци француског научног института ЦНРС су након додатних ископавања установили да су отисци стопала дуги више од једног метра део 155 метара дуге очуване стазе диносауруса - најдуже до сада откривене.

Они претпостављају да је у вријеме џиновских диносауруса у плитком, топлом мору у том региону било мноштво острва и земљоуза на којима је било довољно хране за ове биљоједе.

Они су чак израчунали да је џин, чији је корак био дуг 2,80 метара, ходао брзином од око четири километара на сат - спорије него већина пјешака, а дали су му име Бронтоподус плагненсис.

Прије него што посјетиоци поново буду могли да обилазе подручје и посматрају отиске, стручњаци морају трајно да их заштите, јер су неки од њих 2015. и 2016. оштећени. Према информацијама локалних власти, радови ће бити обављени најкасније 2019. године.

Извор: Блиц