latinica  ћирилица
15/11/2017 |  15:37 | Аутор: РТРС

Витамини из шумећих таблета се не апсорбују као они из воћа

Шумеће таблете спадају у додатаке исхрани и садрже различите витамине. Витамини и минерали спадају у групу микронутријената, једињења које организам не може сам да произведе, већ их је потребно уносити храном.
Таблете - Фото: РТРС
ТаблетеФото: РТРС

Осим витамина, шумеће таблете садрже и састојке који побољшавају укус, изглед и текстуру производа. То је првенствено шећер, а неки мултивитамини садрже и вјештачке заслађиваче. Будући да је дневно препоручена доза једна таблета, количина шећера коју ћемо унијети узимањем таблета није велика и, у просјеку, је мања од једнога грама.

Од вјештачких заслађивача, ту су аспартам, сахарин и цикламат. Иако се њихово прекомјерно конзумирање повезује са повећаним ризиком од развоја карцинома, прије свега мокраћног система, истраживања то нису потврдила, па се они сматрају безбједним за употребу, у умјереним количинама, па су одобрена од надлежних органа, као што је Европска агенција за безбједност хране.

Осим шећера и заслађивача, неке од таблета садрже и скроб и малтодекстрин и угљене хидрате. Ароме и боје, првенствено из поврћа, додате су за бољи укус и изглед. Ове таблете имају и умјерене количине соли, око 0,7 грама по једној таблети. Дневно не би требало да конзумирамо више од шест грама соли.

Витамински састав

Витамин Ц штити имунитет, па се његово узимање препоручује као превентива у зимским мјесецима. Сви производи садрже и витамине Б групе, који учествују у пробави хране и дају енергију потребну за нормално функционисање организма, штите нервни систем, учествују у разним процесима метаболизма, штите здравље коже, косе, ноктију, учествују у формирању црвених крвних зрнаца, као и многим другим процесима.

Ту је и витамин Е који дјелује антиоксидативно и који штити организам од слободних радикала. Витамини Б групе и Ц витамини су раствориви у води, док се витамин Е апсорбује са мастима. Већина анализираних мултивитамина садржи 100 одсто препоручених дневних доза одређеног витамина у једној таблети.

Квалитет шумећих таблета

Тешко је говорити о квалитету ових производа, али апсорпција витамина у организму је сложен процес који захтијева мноштво различитих материја, због чега је искористивост витамина које унесемо храном, боља од витамина које уносимо у организам у облику додатака исхрани.

Због тога, правилну исхрану не би требало да замјењујемо додацима исхрани. Зато би, умјесто мултивитамина, требало да једемо барем пет порција различитог воћа и поврћа на дан. Ако конзумирамо те производе, требало би да поштујемо препоручену дневну дозу од једне таблете.

Извор: В92, 24sata.hr