latinica  ћирилица
14/11/2017 |  11:10 | Аутор: РТРС

Бањалука: Против грипа бесплатно вакцинисана 1.453 лица

У Дому здравља Бањалука, гдје је набављено укупно 2.000 доза бесплатних доза вакцина против сезонског грипа, право на бесплатну вакцинацију искористила су 1.453 пацијента, рекла је портпарол Дома здравља Дијана Ожеговић.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Ожеговићева је навела да је ове године Дом здравља Бањалука од Института за јавно здравство Републике Српске добио 2.000 бесплатних доза вакцина против сезонског грипа, које су расподијељење у амбуланте породичне медицине, а процес вакцинације је у току.

Она је подсјетила да право на бесплатну вакцинацију против грипа имају пацијенти на хемодијализи, обољели од шећерне болести-инсулин зависни, особе лијечене кардиохируршким методама лијечења, односно пацијенти са уграђеним стентом, лица којима је рађена балон дилатација, пацијенти код којих је рађен бајпас, са уграђеним вјештачким валвулама, са уграђеним пејсмејкером.

Право на бесплатну вакцину имају и пацијенти који су завршили хемиотерапију, обољели од реуматске грознице, цистичне фиброзе, од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, ХИВ позитивне особе, обољели од сиде, лица са посебним потребама у колективном смјештају, као и здравствени радници на инфективним клиникама/одјељењима и јединицама интезивне медицине.

Вакцинација се посебно препоручује хроничним болесницима, старијима и особама које су професионално или приватно у контакту са ризичним групама, те им лако могу пренијети инфекцију.

Извор: СРНА