latinica  ћирилица
12/11/2017 |  09:02 ⇒ 09:33 | Аутор: РТРС

Шта би се догодило да два мјесеца избаците сва уља из исхране?

Већина људи не може да замисли кување без уља, али фитнес инструктор и нутрициониста Џулијана Хевер одлучила је да у периоду од 60 дана у потпуности избаци сва уља из исхране како би се увјерила шта се у том случају дешава у људском организму.
Уље (Fotolia) - Фото: илустрација
Уље (Fotolia)Фото: илустрација

"Увијек сам вјеровала да су маслиново и кокосово уље неизоставни дио здраве исхране. Конзумирала сам их скоро сваки дан - маслиново сам користила за кување, кокосово сам мазала на тост, а с уљем авокада правила хумус. А онда сам сазнала да она и нису толико здрава јер немају никакву нутритивну вриједност и садрже много калорија", каже Хевер.

Наиме, само једна кашика уља садржи 120 калорија, које тијело складишти усљед чега се гојимо. Управо зато је Џулијана одлучила да у потпуности уклони уља из исхране.

"Изненадили бисте се колико намирница испушта своје сокове или воду док се кува или пече, тако да ми уље уопште није било потребно. Поврће се мало љепило за тигањ, али тада бих само додала мало воде", објаснила је Хевер.

Након два мјесеца без уља, нутриционисткиња је примјетила да јој се стомак у потпуности смањио, а временом је промјена била све видљивија.

То, наварно, нипошто не значи да би све вријеме у потпуности требало да избјегавате било каква уља, јер и то је нека врста екстрема који шкоди здравом начину живота. Ипак, ово би требало да буде подсјетник да водите рачуна о количини коју конзумирате и да не претјерујете.

Такође, ово нипошто не значи да би требало да избјегавате све масти у исхрани, јер не треба заборавити на оне здраве, на примјер оне који се налазе у орашастим плодовима.

Извор: Агенције