latinica  ћирилица
11/11/2017 |  21:02 | Аутор: РТРС

Вратио се из Њемачке јер раде од понедјељка до петка

Након завршене средње школе и без великих шанси за проналазак посла у родном Томиславграду Марко Багарић се одлучује на одлазак у Немачку

Временом схвата да ова развијена земља можда и није за њега.

Томиславград мјесташце је у југозападној БиХ са око пет хиљада становника који већ деценијама иду на Запад у потрази за бољим животом. Један од њих је и Марко Багарић који је отишао у Њемачку, али се вратио кад је схватио да то ипак "није за њега јер се ради од понедјељка до петка“.

"Живиш радну недјељу од понедељка до петка и фокусиран си на рад. Преспаваш и сутра на исти посао. Викендом изађеш. Живиш од плате до плате", рекао је Марко који је срећу окушао у Минхену.

Њему се, ипак, свидио начин на који се Нијемци опходе и према земљацима и према гастарбајтерима.

"Без обзира на године свако те сматра озбиљним, примјереним за рад, нико не трачари о теби уколико радиш свој посао како треба. Нема никаквих глупих коментара, никога не занима ко си и шта си у приватном животу. Важно је да добро обављаш посао", објаснио је.

Марко је у НЊмачкој радио на градилишту, поспремао, постављао клима уређаје и често радио ноћне смјене. У Минхену је провео шест мјесеци и за то време промијенио неколико послова.

"Увек сам размишљао о повратку, на шетње са псом и кафу са рајом. Нисам желео да будем празан изнутра", објаснио и схватио да Њемачка једноставно није за њега.

"Имам доброг оца и дједа. Имам све. Уз мало воље и труда могу доста тога и овде да остварим. Ту сам се родио и мислим да не треба више да говорим зашто сам се вратио. Остајем у БиХ и настојим да се и даље формирам као особа. Окренуо сам се другим стварима, за сада сам задовољан животом који водим", закључио је.

Извор: Вечерње новости