latinica  ћирилица
10/11/2017 |  14:23 | Аутор: РТРС

Нижи живе дуже и мање оболијевају од карцинома

Ниски људи живе дуже - Амерички национални онколошки институт наводи да виши људи, без обзира на пол, имају већи ризик од оболијевања од карцинома.
Мјерење висине - Фото: илустрација
Мјерење висинеФото: илустрација

Истраживачи са Универзитета на Хавајима су више од 50 година посматрали 8.000 Јапанаца који живе у САД и открили су да су најдуже живјели они нижи од 156 центиметара.

Истовремено, Институт за питања старења "Алберт Ајнштајн" вршио је испитивање на 1.000 испитаника који су стари више од 90 година.

Резултати показују да већина тих људи није висока, а неколико стотина су били људи изразито ниског раста.

У извјештају Америчког националног онколошког института наведено је да свака додатна висина од десет центиметара повећава ризик од обољења од карцинома за 18 одсто за женске особе, а за 11 одсто за мушке особе.

Ризик од карцинома за жене више од 175 центиметара повећан је за 37 одсто у односу на жене ниже од 155 центиметара.

Свако повећање висине од десет центметара повећава ризик од обољења од карцинома дојке и меланома за 20 и 32 одсто, а за мушке особе ризик од обољења од меланома износи 27 одсто, а од карцинома простате 21 одсто, наводе научници.

Истраживање Универзитета Тромсо у Норвешкој показало је да је код високих жена проток крви мањи, што повећава ризик од можданог удара.

Уколико жене ниже од 157 центиметара имају нормалну тјелесну тежину - има три пута мањи ризик од крвних угрушака.

Код нижих особа удаљеност између срца и других органа је релативно мања, чиме је олакшан проток крви и храњивих материја, што смањује ризик од болести.

Амерички научници сматрају да постоји идеална висина за спречавање обољења - за мушкарце од 165 до 168 центиметара, а за жене од 159 до 162 центиметра.

Истраживања показују да је високим људима потребно више енергије, течности и кисеоника, што значи додатно оптерећење за све органе.

Ниже особе у свакодневном животу троше мање енергије и потребно им је мање храњивих материја.

Извор: Срна