latinica  ћирилица
08/11/2017 |  08:59 | Аутор: РТРС

Ово је први знак запаљења цријева

Процјењује се да у Србији више од 5.000 људи болује од Кронове болести, али се тачан број још не зна јер се формирање регистра обољелих тек очекује. Нешто је већа учесталост улцерозног колитиса, друге најчешће хроничне запаљенске болести цријева, који је према тврдњама љекара, много чешћи у сјеверним дијеловима држава и од њега најчешће оболијевају особе старости од 20 до 40 година.
Дебело цријево (Фото: Thinkstock) -
Дебело цријево (Фото: Thinkstock)

Први симптоми који представљају "аларм" јесу појава крви у столици и дијареја.

"Код тешких облика улцерозног колитиса постоје честе 'воденасте' столице са присуством крви, јаки грчеви, повишена температура, дехидратација и губитак тежине. То стање понекад захтијева чак и болничко лијечење", каже доктор Срђан Марковић са одјељења за гастроентерологију КБЦ Звездара.

С друге стране, код Кронове болести клиничка слика зависи од других фактора, јер за разлику од улцерозног колитиса који се јавља само на дебелом цријеву, Кронова болест могућа је на било ком мјесту дуж дигестивне цијеви.

"Температура, бол у трбуху, пролив и губитак тежине су симптоми Кронове болести. Бол је најчешће око пупка или у доњем десном дијелу стомака. Ипак, понекад једини симптоми могу да буду повишена тјелесна температура и губитак у тежини", каже др Марковић.

Осим тога, као посљедица Кронове болести могу да се појаве и фистуле, односно отвори између сусједних вијуга цријева, цријева и бешике, вагине и коже.

"Фистуле око аналне регије су честе, праћене су инфекцијом, крварењем, болне су и непријатне. Управо те болне, гнојне упале често захтијевају оперативно лијечење уз третман лијековима", каже Марковић.

Колоноскопија са илеоскопијом је незаобилазан преглед болесника са сумњом на Кронову болест. Присуство болести у танком цријеву може се испитати радиолошким методама: скенером и магнетном резонанцом, односно ентерографијом. Већина пацијената са Кроновом болешћу се бар једном у животу оперише, док је операција у улцерозном колитису неопходна у хитним ситуацијама тоталне колектомије, односно уклањања цријева.

Иако су обје болести хроничне и неизљечиве, љекари наглашавају да уз адекватно лијечење пацијент може да има исти квалитет живота као да је здрав.

Извор: Б92, Новости.рс