latinica  ћирилица
07/11/2017 |  08:39 | Аутор: РТРС

Зашто нас неспавање гоји?

Уколико сте цијелу ноћ остали будни или сте лоше спавали, сљедећег јутра ћете осјећати малаксалост. Када се тијело довољно не одмара, јавља се жеља за угљеним хидратима.
Несаница (фото:narodnilijek.com) -
Несаница (фото:narodnilijek.com)

Ово се првенствено јавља као потреба да се подигне енергија која је у том тренутку у паду. Тај енергетски додатак трајаће само 30 до 45 минута, након чега ћете поново потонути.

Недостатак сна узрокује стрес који такође изазива жељу за слаткишима. Како научници објашњавају – када сте под стресом, ваше тијело покушава да произведе сератонин који би вас смирио.

Недостатак сна ће вас гојити чак и уколико се здраво храните, јер тада ваше тијело тешко балансира хормоне. Када су хормони за апетит у дисбалансу, ваш метаболизам се успорава, а ваш апетит повећава.

Наука каже да они који имају проблема с недостатком сна унесу и до 300 калорија вишка дневно. Они који спавају само два сата дневно добију до килограм током седам дана.

Када уђете у рутину неспавања, тешко вам је да се вратите у првобитно стање. Иако почињете чешће да спавате, нестабилност организма се наставља као и стрес и незадовољство, а нездраве навике су и даље ту.

Извор: Б92, Fokus.ba