latinica  ћирилица
06/11/2017 |  08:22 ⇒ 08:54 | Аутор: РТРС

Храна која појачава и смирује симптоме чира на желуцу

Чир на желуцу један је од узрока надутости, а конзумирање црне кафе, алкохолних пића и антибиотика може да погорша тегобе. Маслиново уље и ферментисани млијечни производи смањују надутост.

Поред адекватне терапије лијековима, исхрана игра важну улогу у контролисању симптома. Познато је неколико фактора ризика који узрокују појаву или погоршање тегоба у горњем дијелу пробавног тракта. То су:

- пушење,

- претјерана и дуготрајна конзумација алкохолних пића,

- испијање црне кафе (више од 6 шољица дневно),

- неадекватна исхрана (храна богата мастима, зачињена храна, гладовање и нередовита исхрана),

- прекомјерна тјелесна маса, изложеност акутном и хроничном стресу,

- анксиозност, депресија и психолошки проблеми,

- употреба одређених лијекова (нестероидни антиреуматици, антибиотици, естрогени),

- присуство других болести (дијабетес, болести штитне жлијезде и бубрега, ослабљена срчана функција, плућна туберкулоза, малигне болести),

- инфекција бактеријом хеликобактер пилори - најчешће се не ради о функционалној диспепсији, већ су у основи тегоба улкус, гастритис или карцином.

Код лијечења диспепсије и улкусне болести врло је важно промијенити штетне животне и прехрамбене навике, као и контролисати и лијечити остале, евентуално, присутне болести.

Савјетује се престанак пушења, пијења црне кафе и алкохола у већима количинама, смањење прекомјерне тјелесне масе и дневног уноса хране, са нагласком на конзумацију немасне и не сувише зачињене хране, као и расподјелу дневног уноса у више мањих оброка.

Препоручљиво је користити маслиново уље као извор масноће, као и редовно конзумирање ферментисаних млијечних производа (јогурт, ацидофил, кефир).

Прекомјерна конзумација шећера представља фактор ризика за појаву улкусне болести. Шећер проузрокује појачано лучење желудачне киселине што може да испровоцира симптоме болести. Повећан унос соли је такође повезан са повећаним ризиком пептичког улкуса, односно чира на дванаестопалачном цријеву.

Напици који садрже кофеин (кафа, чај, газирана пића), као и кафа без кофеина, могу да подстакну лучење желудачне киселине, али у умјереним количинама могу се конзумирати, најбоље послије јела.

Одређена храна и навике смањују притисак у доњем езофагеалном сфинктеру, због чега код гастроезофагеалне рефлуксне болести и жгаравице треба избјегавати: пржену и масну храну, чоколаду, пеперминт, бијели и црни лук, као и пушење.

Неке намирнице, такође, могу да иритирају или оштете једњак па и њих треба избјегавати. То су: цитруси и сокови од цитруса, производи од парадајза, црвена паприка, чили и бибер.

Извор: Б92, Zdravakrava.hr