latinica  ћирилица
03/11/2017 |  08:09 ⇒ 08:42 | Аутор: РТРС

Престанак пушења и у 60-им продужава живот

Најновија научна истраживања показала су да престанак пушења и у позном добу може продужити живот дугогодишњих уживалаца дуванских производа.
Цигарете - Фото: РТРС
ЦигаретеФото: РТРС

Резултати истраживања објављени су у часопису American Journal of Preventive Medicine, а научници тврде да никада није касно престати са пушењем, али да је боље то учинити што прије.

Научници с Америчког националног здравственог института урадили су истраживање с више од 160.000 испитаника и дошли до сазнања да је троструко већа могућност смрти седамдесетогодишњака који је конзумирао цигарете у односу на седамдесетогодишњег човјека који никада није пушио.

"Ово истраживање је дало јасне показатеље о утицају пушења на вијек човјековог живота. Дошли смо до важних сазнања када је ријеч о умирању одраслих људи у 70-им годинама живота. Истраживање је трајало 6,4 године, а током тог периода је преминуло 16 одсто испитаника. Међу преминулима је било 56 одсто бивших и шест одсто активних пушача", рекла је Сара Неш која је водила експеримент.

Истраживање је такође потврдило да су мушкарци склонији почетку пушења у раним годинама, као и то да је много више жена него мушкараца који никада нису конзумирали цигарете.

Неш је такође истакла да је престанак пушења у животном добу од 30 до 69 године има позитивне ефекте на продужење човјековог живота. Додала је да су ефекти све већи што особе раније престану да пуше.

Извор: Б92