latinica  ћирилица
02/11/2017 |  08:28 ⇒ 08:38 | Аутор: РТРС

ЦИА имала документе да је Хитлер преживио рат

Документи са којих је скинута ознака "повјерљиво" показују да је ЦИА имала информацију о човјеку који је тврдио да је Адолф Хитлер, а који је живио у Колумбији међу бившим нацистима, педесетих година прошлог вијека.
Адолф Хитлер  (Фото: biography.com) -
Адолф Хитлер (Фото: biography.com)

Према документима, човјек по имену Филип Цитроен позвао је агенте ЦИА 1954. године и саопштио им да је упознао наводног нацистичког диктатора Адолфа Хитлера. Такође им је рекао и да вођа нациста живи у граду Туња, у Колумбији. Да би поткрепио причу, он је агентима ЦИА показао фотографију на којој сједи поред Хитлера. Такође је открио да је Хитлер у јануару 1955. године напустио Колумбију и отишао у Аргентину.

ЦИА међутим није озбиљно схватила тврдње називајући их "фантазијама". Други мушкарац, чије име је заведено под шифром Симелоди-3 позвао је агенте ЦИА и испричао им исту причу. Потврдио је да је Цитроен одржавао контакт са Хитлером једном мјесечно приликом редовних посјета Колумбији.

Агенти ЦИА су посумњали у вјеродостојност извјештаја наводећи да "ни одјељење ЦИА ни Симелоди нису могли да процјене ваљаност информације, али да је она прослеијђена као информација од могућег интереса".

Хитлерова судбина је дуго била предмет спекулација и теорије завјере. Историчари вејрују да је Адолф Хитлер починио самоубиство 1945. године у бункеру у Берлину.

Извор: РТС