latinica  ћирилица
31/10/2017 |  15:35 | Аутор: РТРС

Откривена огромна планета поред мале звијезде

Чудовишно велика планета, која у теорији не би требало да постоји, откривена је у орбити око удаљене патуљсте звијезде, саопштили су данас изненађени астрономи.
Планета NGTS-1b и звијезда NGTS-1 (Фото: University of Warwick/Mark Garlick) -
Планета NGTS-1b и звијезда NGTS-1 (Фото: University of Warwick/Mark Garlick)

Постојање овог гасног гиганта доводи у питање старе теорије попут оне да огромне планете, отприлике величине Јупитера, не могу да се формирају око малих звијезда.

Пречник и маса звијезде о којој је ријеч упола су мањи од пречника и масе Сунца, пренио је АФП.

Теорија предвиђа да се око малих звијезда формирају чврсте, стјеновите планете, али да не могу да сакупе довољно материјала да би нарасле до величине Јупитера, саопштило је Британско краљевско астрономско удуружење.

Сматра се да су се планете формирале од гаса и прашине заосталих послије великих галактичких експлозија, док је тај материјал кружио око тек рођених звијезда.

Нова планета откривена је посматрањем из истраживачке станице NGTS у чилеанској пустињи Атакама. Мала звијезда добила је име NGTS-1, а планета NGTS-1b.

Ова истраживачка станица користи 12 телескопа који трагају за пригушењима свјетла звијезда, што указује на то да испред њих у односу на Земљу пролазе планете.

Планета и звијезда удаљене су око 600 свјетлосних година од Земље и налазе се у сазвјежђу Колумба.

Извор: Срна