latinica  ћирилица
30/10/2017 |  16:05 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

Какве везе имају зуби, маслац, сиреви, салама...

Када је ријеч о денталном здрављу, уз зубни конац и пасту за зубе, јако је важно водити рачуна и о намирницама које регенеришу зубе, сматра аустралијски стоматолог Стивен Лин.
Зуби - Фото: Screenshot
ЗубиФото: Screenshot

Авокадо је добар за кожу, протеини за изградњу мишића, а за здравље зуба осим свакодневне употребе конца за зубе и њихова обавезног прања двапут дневно, треба водити рачуна и о намирницама које уносимо у организам, упозорио је Лин, откривши да су на списку намирница које чувају дентално здравље маслац, салама и сиреви.

На својој интернет страници пише да бројни пацијенти који редовно, два или више пута дневно перу зубе и користе конац, чешће заврше на зубарском столу с каријесима од оних који не воде тако пажљиво бригу о хигијени зуба.

Тврди да то зависи од намирница које уносимо у организам.

"Зуби су витални, живи органи и захтијевају правилну исхрану како би се регенерисали и одржали одговарајућу количину цаклине и зубне кости или дентина. Без правилне прехране они ће се борити да остану цијели и неоштећени", каже стоматолог.

Ако конзумирате пуно витамина и минерала зуби ће се регенерисати природним путем и биће чврсти и здрави. Но, ако здрави нутријенти изостану, бактерије и киселине из усне шупљине спријечиће тај природни процес и утицати на брже пропадање зуба.

"Не узрокује каријесе само конзумација шећера, већ недостатак нутријената који јачају зуб. Лоша исхрана, нажалост превладава у модерној западњачкој култури", казао је он.

Да би зуби били здрави у организам треба уносити пуно витамина топљивих у масноћи, а то су А, Д, К2 и Е витамин.

Витамин А наћи ћете у јунећој јетри, риби, млијеку и јајима, витамин Д у масним рибама, печуркама, пуномасним млијечним производима. Витамина К2 има пуно у меканим сиревима, јајима, маслацу и салами, а витамина Е у спанаћу, броколију и орасима.

За здраве зубе препоручује и конзумирање чврстих намирница, јер утичу на мишиће вилице и подстичу жвакање и лучење слине, а слина штити зубе и смањује киселост у устима. Примјер такве хране је целер. Не само да захтијева додатно жвакање, већ је и намирница која масира десни и чисти простор између зуба.

Извор: Prva.rs, n1