latinica  ћирилица
27/10/2017 |  21:31 | Аутор: РТРС

Из прве руке- како се љекари боре против умора

Из прве руке, ево шта љекари користе да побиједе умор и подигну ниво енергије.
Одмор (Фото: porschelinn/Flickr.com) -
Одмор (Фото: porschelinn/Flickr.com)

Свима нам се понекад дешава да нам зафали енергије, а прва реакција обично је одлазак по шољу кафе, не бисмо ли некако преживјели дан. Али, има и ефикаснијих начина, љекари различитих специјалности открили су шта раде када су јако уморни.

Љекар опште праксе, др Прити Данијел

"Узимам женшен, витамин Ц са додатком цинка и витамин Д сваког дана. Женшен стимулише наш организам да се лакше брани од умора и стреса, а постоји и неколико студија које говоре у прилог томе. Витамин Ц јача имунитет, тако да се организам лакше брани од вируса, а витамин Д је моје 'сунце' у капсули. Сузбија умор, поправља расположење и ублажава болове. Кад осјетим да ми опада ниво енергије, попијем велику чашу воде 'на екс', и, наравно, трудим се да током дана имам довољно физичке активности. Своје пацијенте увијек савјетујем да редовно једу, не прескачу оброке и да избјегавају грицкалице."

Психолог др Мег Мехта

"Узимам витамине Б комплекса, који нам ум чине бистрим и појачавају менталне способности. Овај комплекс витамина поправља и расположења. Али, мој трик за подизање енергије је да у мислима одем на неко 'лијепо мјесто'. Кад сте исцрпљени и чини вам се да немате снаге, присјетите се неког тренутка кад сте осјетили велику срећу. Што више детаља призовете у сјећање, ефекат ове менталне вјежбе ће бити снажнији. Такође, сваког јутра одлазим у шетњу."

Љекар опште праксе др Дејвид Бул

"Добар сан је најважнији за ниво енергије који ћете имати. Не вјерујем ни у какве стимулансе и сматрам да су људи у посљедње вријеме почели да потцјењују важност спавања. Трудим се да увијек спавам бар осам сати у току ноћи, и обавезно доручкујем и то намирнице које ће ми ниво енергије одржати до ручка, тако да је мој избор најчешће овсена каша са воћем, а попијем и кафу. Од суплемената користим само витамин Ц и цинк, а кад сам преморен, дремнем десетак минута и то ме освјежи. Осим тога, волим да слушам музику, то ме увијек орасположи, а јако пазим да никада не сједим дуже од сат времена у континуитету."

Хирург др Марјам Замани

"Сваког дана узимам калцијум са витамином Д3 и комплекс Б витамина како бих имала довољно енергије. Кафу никад не пијем, а кад осјетим да ме хватају умор и пад енергије, урадим неколико аеробних вјежби да ми проради циркулација и кисеоник проструји тијелом. Током радног дана увијек имам при руци здраве грицкалице како бих одржала стабилан ниво шећера у крви, тако да су орашасти плодови и свјеже воће мој избор. Такође, пијем јако пуно течности, највише воде и биљних чајева."

Извор: Мондо