latinica  ћирилица
27/10/2017 |  09:47 | Аутор: РТРС

Помјерање казаљки штетно за здравље

Стразбур - Усљед све већег броја доказа о негативном утицају помицања часовника два пута годишње, у Европском парламенту постоји снажна подршка за промјену директиве Европске комисије и укидање зимског и љетног рачунања времена. Ово је изјавио чешки европарламентарац Павел Свобода.
Сат (Фото:Тhinkstock) -
Сат (Фото:Тhinkstock)

- Научна истраживања показала су да 20 одсто популације пати од здравствених проблема због мијењања сата. Осим негативног утицаја на биоритам људи, помицање казаљки на сату доводи и до већег броја саобраћајних несрећа, више поремећаја у породицама, као и пада продуктивности на радном мјесту - истакао је Свобода, руководилац неформалне радне групе европских парламентараца оформљене усљед те иницијативе.

Такође је истакао да је помицање казаљки уведено с циљем уштеде енергије, али да тај циљ никад није испуњен.

- Студија непристрасне службе Европског парламента за истраживања јасно је показала да је укидање промјене времена добро за наших 510 милиона грађана - тврди Свобода.

Радна група броји више од 70 посланика Европског парламента из свих осам политичких групација.

Како је истакао, све је више парламентараца који подржавају иницијативу, а приједлог о укидању помјерања часовника има снажну подршку међу земљама чланицама Европске уније, при чему је Пољска већ учинила прве законодавне кораке о том питању.

Свобода је најавио да ће радна група за укидање промјене времена дати приједлог резолуције која тражи од Европске комисије укидање те праксе те да у ближој будућности очекују гласање о том питању у Европском парламенту.

О овој теми расправљано је у њемачком и шведском парламенту, док приједлог наилази и на све већу подршку путем петиција које су потписале стотине хиљада грађана, на примјер у Финској 100.000, те више од 55.000 у Њемачкој и 40.000 у Холандији.

Европски комесар за мобилност и транспорт Виолета Булц и Комисија дали су подршку приједлогу о укидању помицања сата, али иницијатива треба да дође од парламента и држава чланица. Комисија чека да на пленарну сједницу дође одређени документ путем којег може дјеловати.

Уштеда енергије
Љетно рачунање времена завршиће се у недјељу, 29. октобра, у три сата ујутро, помјерањем за један час уназад, односно са три на два сата. Зимско рачунање времена траје до посљедњег викенда у марту, када почиње љетно.

Прелазак на љетно и зимско рачунање времена први пут је забиљежен 1916. године у земљама на сјеверу Европе ради уштеде енергије, јер се период дневног свјетла са раних јутарњих часова "премјешта" на вечерње.

Путинов декрет
Руски предсједник Владимир Путин је у јулу 2014. потписао декрет којим је у октобру враћен систем зимског рачунања времена и оно се више не мијења. Промјена временских зона остала је осјетљиво питање у бившем Совјетском Савезу. Црноморско полуострво Крим прешло је на московско вријеме када се припојило (вратило) Русији. Бјелорусија је слиједила руски примјер трајног преласка на зимски систем рачунања времена.

Извор: Глас Српске