latinica  ћирилица
26/10/2017 |  20:16 | Аутор: РТРС

Нова метода геномског инжењеринга означава крај насљедних болести?

Нови начин генетског модификовања омогућава научницима да избаце проблематичне дијелове у генетском коду, што потенцијално значи да ће човјечанство моћи да се ријеши насљедних болести.
ДНК (Фото:http:ocdn.eu) -
ДНК (Фото:http:ocdn.eu)

Доктори би могли да направе измјене у људској ДНК и одстране мутације одговорне за насљедне болести и стања, од генетски урођеног сљепила, преко анемије и метаболичких порећаја, до цистичне фиброзе. Осим тога, могле би да буду уписане корисне мутације.

Нова адаптација "CRISPR-Cas9" омогућава мијењање појединачних слова у паровима ДНК кода и такође може да мијења појединачне нуклеобазне парове РНК у људским ћелијама.

- Развили смо нову машину, која на ефикасан и чист начин може да исправи мутације у геному живих ћелија. Када се циљају одређени дијелови људске ДНК, ова конверзија поништава мутације повезане са одређеним болестима - објашњава Дејвид Лију, хемијски биолог са Института за технологију у Масачусетсу (МИТ) и Харварда.

Око половине људских болести повезаних са мутацијама своди се на погрешан распоред парова нуклеобаза између аденина (А), цитозина (Ц), гуанина (Г) и тимина (Т), које заједно чине ДНК.

Извор: РТС