latinica  ћирилица
23/10/2017 |  18:43 | Аутор: РТРС

Једите бундеву за нижи холестерол

Осим што са разлогом носи епитет "краљице јесени", јер подиже ниво серотонина - хормона среће, и лијечи депресију, бундева такође регулише холестерол и посједује снажно противуплано дејство. Захваљујући овим љековитим својствима, сјеменке и уље бундеве могу да нам сачувају добро здравље у хладним, јесењим данима.
Сјеменке бундеве (Фото:  zsusveganpantry.com) -
Сјеменке бундеве (Фото: zsusveganpantry.com)

Ово поврће је ризница витамина, протеина, калијума, фолне киселине и антиоксиданса. Сјеменке бундеве богате су протеинима, гвожђем, цинком, магнезијумом и витамином К. Због свега овога, бундева може да спречи болести мокраћних путева, подстакне избацивање сувишне воде из организма, одличан је диуретик и препоручује се обољелима од реуме, гихта, упале бубрега и мокраћне бешике.

- Дијабетичари би требало да једу бундеву што чешће, јер она снижава ниво шећера у крви. Научници су открили да им екстракт бундеве може бити од велике помоћи, јер стимулише производњу инсулина и регенерише оштећене ћелије панкреаса - рекао је Џорџ Болт, нутрициониста са клинике у Копенхагену.

Будући да влакнаста храна доприноси регулацији пробаве, омекшавању столице и убрзавању метаболизма, то представља главне предуслове за здрав губитак килограма.

Још један разлог да трпезу обогатите овом намирницом јесте хладно цијеђено уље сјеменки бундеве, које обилује омега-3 и омега-6 масним киселинама, које дјелују на здравље репродуктивних органа. Осим тога, сјеменке бундева садржи фитостерине, односно биљне хормоне који су благотворни у случају бенигних увећања простате.

Корејски научници открили су да протеини из бундевине коре спречавају раст патогених микроорганизама укључујући и кандиду, која узрокује озбиљне здравствене тегобе.

Извор: Вечерње новости