latinica  ћирилица
20/10/2017 |  11:29 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Јута: Очувани скелет тираносауруса пребачен у музеј

Скоро потпуно очуван скелет тираносауруса, стар 76 милиона година, који је пронађен на југозападу САД, пребачен је хеликоптером у Природњачки музеј државе Јута.
Тираносауруси ( Фото: https://sites.google.com) -
Тираносауруси ( Фото: https://sites.google.com)

Ради се о једној од најсуровијих врста диносауруса која је у прошлости живјела на тлу Сјеверне Америке.

Вјерује се да је пронађени диносаурус био стар између 12 и 15 година када је угинуо, а вјероватно је настрадао у ријеци или током поплаве, пише "Дејли мејл".

Научиници вјерују да пронађени остаци припадају подврсти "тератофенус куриеи" или "монструозни убица", која је живјела у касном периоду креде прије око 66 до 90 милиона година.

Вјерује се да се ради јединки која није била одрасла, дужине између пет и шест метара, са релативно малом главом.

"Са најмање 75 одсто сачуваних костију ово је најочуванији скелет тираносауруса икада пронађен у југозападном дијелу САД", рекао је Рандал Ирмис, кустос палеонтологије у Музеју и професор на Универзитету Јута.

Он је додао да ће научници сада моћи поближе да се упознају са анатомијом тираносауруса, његовом биологијом и еволуцијом.

Осим остатака диносауруса, научници су на овом подручју пронашли и остатке крокодила, корњача, сисара, амфибија, риба, бескичмењака и фосиле биљака, односно дијелове јединственог екосистема који се не може наћи нигдје другдје у свијету.

Извор: СРНА