latinica  ћирилица
18/10/2017 |  15:54 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Четири вjежбе за здравију кичму

Окоштавање кичме или спондилоза један је од најчешћих здравствених проблема савременог доба. Дегенеративне промjене између пршљенова у највећој мjери су условљене генетиком, али убрзавају их и недовољна физичка активност, лоше држање тијела, професије које захтјевају дуготрајно сједење и принудне положаје, одмарање у неправилном положају и прекомјерна тјелесна тежина.
Бол (Фото: Thinkstock) -
Бол (Фото: Thinkstock)

Окоштавање може да захвати било који дио кичменог стуба, али најчешће је ријеч о боловима и укочености у врату и рамено-лопатичном појасу и доњем дијелу леђа, односно цервикалном и лумбалном синдрому.

Симптоми као што су потиљачне главобоље, вртоглавице, болови и трњење у рукама и ногама, слабост мишића и смањење осјећаја додира су озбиљни знаци, због којих би требало да се потражи помоћ љекара.

Да бисте спријечили појаву симптома и окоштавање између пршљенова важно је јачање мускулатуре. Предлажемо вам неколико вјежби које се користе у спријечавању појаве и даљег развоја спондилозе.

"Отварање" кољена

Руке опружите поред тијела, а ноге савијте. Лагано подижите главу, затим врат и горњи дио лопатица, док истовремено рукама ширите кољена тако што их длановима потискујете са унутрашње стране, а отпор правите самим кољенима. Задржите положај подигнуте главе и лопатица, са отпором који правите кољенима пет секунди. Поновите вјежбу 10 пута.

Нога - рука

Заузмите "четвороножни" положај. Дланови треба да су постављени тако да одговарају ширини рамена и поглед усмјерите на простор између дланова. Подигните истовремено супротну руку и ногу, али само толико да остану у линији са трупом. Задржите положај пет секунди. Спустите ногу и руку у почетни положај, па поновите другом руком и ногом. Поновите вјежбу пет пута за обје стране.

Прављење отпора

Лезите на леђа, савијте кољена и савијте лактове под углом од 90 степени, стисните песнице. Затежите мишиће стомака, док доњим дијелом леђа притискате подлогу. Док издишете ваздух задржите контракцију мишића пет секунди. Поновите вјежбу 10 пута са паузама од десет секунди.

Издржај у равни

Лезите на стомак, тако да се ослањате на подлактице. Подижите тијело од подлоге затезањем мишића леђа, стомака и карлице и подижући се на врхове прстију ногу. Глава, кичмени стуб и ноге треба увијек да буду у истој равни. Задржите положај затегнутих мишића пет секунди. Поновите вјежбу 10 пута са паузама од десет секунди.

Извор: Новости.рс