latinica  ћирилица
18/10/2017 |  08:03 | Аутор: РТРС

Шећер "буди" ћелије карцинома и чини га агресивнијим

Научници су открили да шећер "буди" ћелије рака и чини туморе агресивнијим.
Шећер - Фото: РТРС
ШећерФото: РТРС

Резултати деветогодишњег истраживачког пројекта у Белгији који је објављен у часопису Nature Communications сматрају се кључним у истраживању рака јер научници коначно разјашњавају Варбургов ефекат, феномен у којем ћелије рака брзо разграђују шећере и на тај начин стимулишу раст тумора.

Пројект је започет 2008. године с нагласком на то како тумори претварају количину шећера у лактат у односу на здраво ткиво. До сада није било јасно је ли то симптом или узрок карцинома. Ово истраживање даје доказе позитивне корелације између шећера и онкогеног потенцијала у канцерогеним ћелијама.

"Наше истраживање открива како хиперактивно конзумирање шећера у канцерогеним ћелијама доводи до зачараног круга континуиране стимулације развоја и раста рака. Према томе, објашњава повезаност између снаге Варбурговог ефекта и агресивности тумора", казао је професор Јохан Тевелајн.

Истраживачи сматрају да ће ови резултати имати свеобухватне посљедице и бити темељ за будућа истраживања у овој области, али и утицати на прилагођавање дијета за пацијенте с раком.