latinica  ћирилица
13/10/2017 |  09:10 | Аутор: РТРС

Труднице све чешће болују од рака јајника

У Србији труднице све чешће болују од рака јајника, али не постоји рационалан разлог зашто је ова болест у успону, резултати су истраживања у Гинеколошко-акушерској клиници /ГАК/ "Народни фронт" у Београду.
Трудноћа - Фото: илустрација
ТрудноћаФото: илустрација

"Број трудница са раком јајника у Србији дупло је већи него раније, а ширење карцинома у том периоду је и до 10 пута брже, него код жена које нису у другом стању", рекла је доктор Снежана Ракић за "Блиц".

Ракићева је напоменула да тумор на јајнику није у трудноћи ризичан за плод, али може да буде опасан по живот мајке.

"Никаква операције не може да се ради прије 16. недеље трудноће, због опасности од губитка бебе", додала је она.

Ракићева је рекла да је све више трудница и са карциномом на грлићу материце и да је Србија у самом врху љествице у Европи по броју обољелих од свих врста тумора.

Позивајући се на податке прикупљене током студије у ГАК "Народни фронт", она је навела да инциденца у свијету обично буде око шест одсто од свих трудноћа и карцинома.

"Током студије, која је објављена у америчком журналу гинеколошког канцера, дошли смо до закључка да је тај број код нас 13 одсто", навела је она.

Ракићева је рекла да је карцином јајника најподмуклији тумор, који се углавном у трудноћи јавља код жена животне добио од 35 до 45 година и њих највише погађа, јер је помјерена старосна граница првороткиња.

Према њеним ријечима, свака малигна болест у трудноћи представља озбиљан проблем, јер се у том периоду сваки малигни процес убрзава.

Она је навела да је тумор тешко дијагностификовати уколико је у самом јајнику, али да у Србији постоји добро препознавање ове болести.

Извор: СРНА