latinica  ћирилица
10/10/2017 |  16:10 | Аутор: РТРС

Ова планина смртоноснија је и од Евереста

Она је једно од најљепших чуда природе, али је истовремено и једно од најсмртоноснијих.

Стона планина у Кејптауну у Јужноафричкој Републици, сваке године дочека више од милион туриста. Ипак, не врате се сви живи из овог похода.

Планина са заравњеним врхом висока је 1.085 метара и често је обавијена густим облацима, који изгледају као њен "столњак". Успон је препун живописног дивљег цвијећа, а са врха имате поглед на цио град и пучину.

Међутим, бајковити изглед може вам одати погрешан утисак о Стоној планини. Она је смртоноснија и од Монт Евереста.

Из Клуба планинара Јужноафричке Републике објашњавају да многи мисле да је лако попети се на Стону планину, будући да је висока "само" 1.085 метара, али већина занемарује чињеницу да успон уопште није једноставан. Сваке године због тога страда између 10 и 20 људи.

Она одузима више живота него велике бијеле ајкуле које живе близу обала Јужноафричке Републике. Већина планинара страда након што залута и брзо дехидрира. Многе је затекла нагла промјена времена, а посљедњих година одређен број њих гине у покушају да направи атрактиван селфи.

Поређења ради, на Стоној планини је између 2010. и 2011. погинуло седморо људи, а на Евересту четворо.

Међутим, 2012. Еверест је узео 10 живота у поређењу са четири на Стоној планини, тако да се трендови мијењају.

Према Бази података о несрећама на јужноафричким планинама, од 1980. на Стоној планини погинула је 131 особа. Најсмртоноснија година, која је однијела 15 живота, била је 2009.

Стручњаци кажу да је за већину њих крива неадекватна припрема за различите временске услове на терену. Многи су настрадали из наизглед баналних разлога, зато што нису понијели мапу руте, топлу одјећу и напуњен телефон.

Извор: Б92