latinica  ћирилица
08/10/2017 |  09:22 ⇒ 09:28 | Аутор: РТРС

Да ли је топла вода с лимуном добра за здравље?

Иако многи верују да је топла вода с лимуном добра за здравље и да подстиче чишћење организма, нова студија показала је да је то заправо само мит.
Чаша са лимуном - Фото: Screenshot
Чаша са лимуномФото: Screenshot

Молекуларни фармаколог и токсиколог с универзитета у Аделејду и један од аутора студије Ијан Мусгрејв истиче да не постоје научни докази да напици попут воде с лимуном утичу на детоксикацију тијела.

Научник додаје да топла вода с лимуном, иако не одстрањује токсине, омогућава хидратацију, повећава ниво витамина Ц у организму и смањује унос калорија у организам.

"Умјерене дуготрајне промјене у исхрани и вјежбање подстичу детоксикацију организма, а не некакви чудотворни напици", истакао је Мусгрејв и поручио да су производи за детоксикацију само маркетиншки трикови.

Осим тога, научник сматра да је накупљање токсина у људском организму глупост.

"Постоји увријежено мишљење о таложењу токсина, али то се не дешава. У већини случајева ти токсини се брзо избацују из организма. С друге стране, поједини токсини растворљиви у масти наталожиће се у масним наслагама уколико се уносе брже него што метаболизам ради, али никаква количина сока нити знојења неће довести до њиховог избацивања из организма", закључио је Мусгрејв.

Извор: Агенције