latinica  ћирилица
02/10/2017 |  09:05 ⇒ 09:12 | Аутор: РТРС

Беба преживјела абдоминалну трудноћу

У Сибиру је рођена беба која је зачета природним путем, али се развијала ван материце. Бебу су назвали Вероника, име које значи "она која носи побједу", што је у потпуности заслужила.

Тридесетједногодишња мајка, која је жељела да остане анонимна, као избјеглица из покрајине Донбас у Украјини, завршила је у Сибиру и током цијеле трудноће није отишла на преглед.

Ипак, њена беба успјела је да преживи абдоминалну трудноћу, у водењаку ван матернице. Осим мале Веронике, до сада је забиљежено само 12 таквих случајева у свијету.

Мајка и отац Веронике одлучили су да сачекају порођај код куће. У почетку је све било како треба, жена је осјећала све јаче и чешће контракције, припремала се за порођај, а онда су контракције нагло престале.

Пар је тада одлучио да затражи помоћ љекара, гдје је трудницу на крају оперисао тим од чак 10 љекара. Операција је била сложена и врло ризична, али су преживјеле и мајка и беба.

- Схватили смо да је операција била успјешна када је беба почела да плаче - рекао је доктор Марат Жажијев, један од љекара који је породио пацијенткињу.

Извор: СРНА