latinica  ћирилица
29/09/2017 |  16:52 | Аутор: РТРС

Важна вијест за дијабетичаре: Хљеб чувајте за крај!

Резултати новог истраживања показују да је хљеб намирница коју би требало сачувати за посљедњи оброк у току дана како би се шећер држао под контролом.
Хљеб - Фото: илустрација
ХљебФото: илустрација

Научници су доказали да остављање хљеба, кромпира и пасте за посљедњи оброк помаже да се шећер одржава у контроли након јела.

"Ако угљене хидрате једете тек на крају дана, то је добра стратегија да регулишете ниво глукозе након јела. Сви знамо да дијабетичари треба да уносе мање угљених хидрата у току дана, али некима је тешко да поштују овај савјет", каже Вејл Корнел, један од истраживача.

Научници су до ових података дошли тако што су тестирали шеснаесторо људи са дијабетесом типа два који су јели исто јело у три различита периода. Испоставило се да су резултати шећера у крви били најбољи када су угљене хидрате оставили за крај, те да је шећер био нижи него када су прво конзумирали овај оброк.

Дијабетес типа два није нимало наивно стање, будући да може довести до срчаних проблема, сљепила, болести бубрега и ампутације ногу. Контролисање шећера у крви је најбољи начин да се смањи ризик од компликација.

Извор: Б92