latinica  ћирилица
28/09/2017 |  19:26 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Урађена ДНК операција на ембрионима

Прецизна "хемијска операција" обављена је на људским ембрионима како би се отклониле болести, рекли су кинески хирурзи за Би-Би-Си.
ДНК (Фото:http:ocdn.eu) -
ДНК (Фото:http:ocdn.eu)

Тим са Универзитета "Сун Јатсен" користио је технику базног уређивања ДНК како би исправили појединачну грешку у три милијарде "слова" људског генетског кода.

Они су измијенили лабораторијски узгојене ембрионе како би отклонили бета-таласемију, болест крвних судова.

Кинески стручњаци су објаснили да би таквом методом једног дана могле да се третирају наслијеђене болести.

Базно уређивање мијења фундаменталне градивне дијелове ДНК, односно његове четири базе: аденин, цитозин, гуанин и тимин, који се означавају са њиховим почетним словима - А, Ц, Г и Т.

Све инструкције за развој и функционисање људског тијела записане су у комбинацијама ове четири нуклеобазе.

Потенцијално по живот опасно обољење бета-таласемија изазвана је једном промјеном на једној нуклеобази у генетском коду - што је познатије као генетска мутација.

Кинески тим је преуредио генетски код и исправио мутацију. Прије захвата, скенирали су ДНК и пронашли грешку и исправили Г у А.

Ђунђију Хуанг, један од истраживача, рекао је за Би-Би-Си да је ово први пут да је демонстрирана могућност излијечења генетских болести код људских ембриона помоћу базног уређивања.

Објаснио је да њихова студија отвара потпуно нове путеве за лијечење пацијената и спречавање да се бебе роде са бета-таласемијом или неком другом наслијеђеном болешћу.

Уређивање нуклеобаза је напредни облик генетског уређивања, познатог као "Crispr", којим је већ начињена револуција у науци.

Генетско уређивање разбија структуру ДНК, а када тијело покуша да је поправи "квар", оно деактивира један дио инструкција, познатих као ген. Тада се јавља прилика да се убаци нова генетска информација.

Извор: РТС