latinica  ћирилица
28/09/2017 |  18:01 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Избјегавајте ове намирнице ако сте прехлађени!

Сви знају да се, када смо болесни, од топлог чаја или вруће супе осјећамо пуно боље, али постоје одређене намирнице које нису савезници у борби против прехладе, већ могу додатно појачати симптоме.

Ево шта не бисте смјели јести/пити уколико сте прехлађени:

1. Куповни воћни сокови

Исцијеђени воћни сокови препуни су витамина и минерала који су болесном тијелу пријеко потребни, али то не вриједи и за куповне сокове. Наиме, такви напици садрже велике количине шећера који се вежу за крвне станице и "краду" витамине из тијела те самим тиме слеб имунитет.

2. Млијечни производи

Иако млијечни производи садрже протеине и витамин Д који помаже у јачању организма, исто тако појачавају излучивање природне слузи у организму што може додатно појачати кашаљ.

3. Пржена храна

Пржена храна није здрава ни када смо здрави, а замислите само колико је онда штетна за тијело ослабљено вирозом. Она је препуна засићених масних киселина које су тешко пробављиве, те могу значајно пореметити пробавни систем организма који током болести ионако не ради пуном снагом.

4. Кафа

Када смо болесни, требали бисмо појачати унос течности. Кафа, односно кофеин као главни састојак омиљеног црног напитка дјелује као врло снажан диуретик, што може изазвати дехидрацију већ ослабљеног организма.

5. Киселе намирнице

Киселе намирнице могу иритирати болешћу већ оштећену слузницу, што може додатно појачати симптоме болести. У ту групу спадају укисељено поврће, цитруси, посебно наранча те парадајз у свим облицима. Цитрусе радије исциједите и помијешајте с топлим напитком и медом.

6. Алкохол

Баш као и кафа, алкохол "тјера" течност из тијела и самим тим може довести до дехидрације, а мијешање алкохола и неких лијекова може смањити њихово дјеловање. Иако истраживања потврђују да чаша вина уз оброк јача имунитет, када сте болесни, такву навику избаците и замијените је чашом природног сока или чаја.

Извор: Агенција