latinica  ћирилица
28/09/2017 |  09:23 ⇒ 15:06 | Аутор: РТРС

Колико је опасна ангина?

Чим захлади јављају се инфекције, упале грла и ждријела.
Грло, крајници-илустрација (Фото: Thinkstock) -
Грло, крајници-илустрација (Фото: Thinkstock)

Ако се не лијечи, може довести до запалења зглобова и бубрега. Чак и сепсе.

Бол у грлу, повишена температура, отежано гутање, отечене жлезде на врату, карактеристичне су за ангину. Иако је присутна у сваком периоду године, до изражаја највише долази током јесени када се спусте температуре, а потом у рано пролеће због појаве капљичних инфекција.

- Ангина или тонзилитис је запаљење ждријелних крајника. Узрочник је најчешће бактерија бетахемолитички стрептокок, али могу бити и разни вируси. Јавља се код свих, дјеце и одраслих, с тим што је код малишана чешће у тежем облику. Осим уобичајених симптома, код најмлађих се јавља и малаксалост, слабост у мишићима и повраћање. Ангини су посебно подложна дјеца од три до осам година - истиче оториноларинголог професор др Војко Ђукић из Клинике за оториноларингологију и максиофацијалну хирургију Клиничког центра Србије.

* Како се инфекција преноси и да ли је тешко дијагностиковати?

- Шири се капљичним путем, дисањем, кијањем, кашљањем. Инкубациони период од момента инфекције до тренутка испољавања симптома обично је два, три дана. Понекад је тешко разликовати бактеријску од вирусне инфекције јер клиничка слика и лабораторијски налази могу бити слични. Приликом прегледа, виде се отечени, црвени крајници некад пресвучени беличастим наслагама са околним црвенилом. Али, тек када се уради брис најчешће се открије прави узрочник.

* Зашто кажете најчешће?

- Кажем најчешће, јер је за процену да ли је узрочник бактеријски или вирусни потребно знање и искуство баш због сличних симптома. То најбоље доказује инфективна мононуклеоза, позната као "болест пољупца", која је узрокована вирусом али се клиничка слика одликује типичном ангином и отеченим жлездама у пределу врата.

* Како се ангина лијечи?

Уколико је лекар потпуно сигуран да је ангина вирусног порекла, као терапија се дају чајеви и лекови против болова и температуре. Ако је бактеријског порекла, лечи се одговарајућим антибиотицима око десет дана. Врло је важно да се ангина лечи, јер нелечена или недовољно лијечена може узроковати озбиљне компликације. Посљедице могу бити перитонзиларни апсцес, односно гнојна колекција одмах поред крајника. Од ове компликације је опаснији ретрофарингеални апсцес, који се јавља иза ждријела. Може да се јави чак и сепса ако се расеје по цијелом организму, као и запалење зглобова, бубрега.

* Како спријечити честе ангине?

- Уколико се ангине јављају више од три пута годишње, крајници морају хируршки да се отклоне. Ово се посебно односи на децу јер су код њих симптоми израженији. Када се ангина јави, треба их изоловати из колектива, применити неопходну интензивну терапију, а потом размотрити могућност операције. Исто се односи и на поновљене апсцесе гнојних ангина. Болесне крајнике обавезно треба вадити, као што здраве треба обавезно чувати. Да би се донијела правилна одлука, неопходна је добра стручна процена - наглашава саговорник "Живота плус".

Операција крајника

Понекад се дјеци оперишу увећани, а потпуно здрави крајници јер онемогућавају нормалну исхрану и дисање. Било шта да је повод овом хируршком захвату, најчешће се ради тонзилотомија - одстрањење дијела крајника који је споран. Отклања се дио да би се омогућило гутање и дисање, док се дио крајника оставља да и даље обавља одбрамбене функције - истиче др Ђукић.

Извор: Новости