latinica  ћирилица
26/09/2017 |  16:28 | Аутор: РТРС

Депресија је много више од менталног поремећаја

Ново истраживање је показало да су људи који пате од депресије у већој опасности од оболијевања од рака или кардиоваскуларних болести.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Овај ментални поремећај није увијек лако уочити и може се лако игнорисати.

Нова студија показала је да депресија може да буде фатална из неколико разлога. Истраживање које је спровео Универзитет Гренада показало је да депресија не утиче само на мозак, већ и на цијело тијело.

Резултати који су настали на основу анализирања 29 спроведених студија показала су да депресија потпуно мијења функције детоксикације тијела. То би могло да доведе до озбиљних болести, па чак и до пријевремене смрти.

У истраживању је учествовала 3.961 особа, а стручњаци су конзистентно проналазили повезаност депресије са нивоом оксидативног стреса.

Оксидативни стрес представља неравнотежу у тијелу која спречава ослобађање токсичних супстанци.

Проблем настаје када се поремети фина равнотежа и када откажу природни механизми одбране па ниво слободних радикала почне да превазилази капацитет организма да их неутралише, што мијења оксидативни статус и тијело улази у зону повећаног оксидативног стреса, или стање високог ризика за настајање најразличитијих поремећаја и болести.

Антиоксиданте - супстанце попут ензима мокраћне киселине, цинка и дисмутазе смањене су у стању депресије, док оксидативни стрес у том случају расте.

Истраживачи на основу резултата студије сада сматрају да депресија и проблеми који са њом долазе могу да се третирају на традиционалан начин.

Кроз регуларне терапије или одговарајуће лијекове тијело може да се бори против оксидативног стреса.

Након одговарајућег лијечења многе особе су у потпуности повратиле своје здравље.

Извор: Б92