latinica  ћирилица
24/09/2017 |  09:51 ⇒ 10:13 | Аутор: РТРС

Овај пасош посједују само ТРИ човјека на свијету!

У сваком тренутку дозвољено је постојање тек три примјерка овог пасоша, што значи да четвртог никада неће бити.
Пасош - Фото: илустрација
ПасошФото: илустрација

Постоји доста фактора који утврђују који је најмоћнији пасош на свијету, али ако бисмо се водили чињеницом који је најтежи за добијање, онда имамо апсолутног побједника у тој категорији.

Тако, пасоши Њемачке и скандинавских земаља омугућују посјету преко 170 држава свијета без визе. А веома занимљив податак јесте да пасош Сувереног малтешког војног реда посједују тек три особе на планети.

То је оно што га чини најексклузивнијим на свијету. У сваком тренутку на свијету су постојале, постоје и постојаће само три пасоша Сувереног малтешког војног реда, чији је пуни назив - Суверени војнички и болнички ред св. Јована из Јерусалима на Родосу и Малти. Та три пасоша посједују три највиша званичника у том католичком реду: велики мајстор, замјеник великог мајстора и канцелар.

Како пише Бизнис Инсајдер, пасош потиче из 1099. године, а сви други припадници овог реда морали су да користе пасоше матичних земаља.

Занимљиво је да овај војни ред не посједује сопствену земљу након што је 1800. изгубио Малту. Од тада њихову "земљу" чине два вантериторијална посједа у Риму (резиденција Великог мештра Палацо Малта и Вила Малта), у којима издају своје поштанске марке, валуту и пасоше.

Данас ред пружа медицинску помоћ и организује хуманитарне интервенције широм свијета, а вјерује се да има 13.500 витезова, дама и капелана, 80.000 сталних добровољаца и 25.000 запослених.

Извор: Б92