latinica  ћирилица
22/09/2017 |  15:56 | Аутор: РТРС

Берић: УКЦ настоји спроводити процедуре које су актуелне у свијету

Анестезиолог у Универзитеском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци Предраг Берић рекао је да овај центар настоји спроводити процедуре које су актуелне у свијету у области анестезиологије и интензивне медицине чему доприноси и успјешна сарадња са еминетним стручњацима из региона и свијета.
УКЦ Бањалука - Фото: РТРС
УКЦ БањалукаФото: РТРС

Он је у паузи Другог конгреса анестезије и интензивне медицине са међународним учешћем - "Хипнос 2017" новинарима у Бањалуци рекао да је епидурална анестезија увелико заживјела у УКЦ-у и постала рутинска процедура, која се спроводи на захтјев породиље.

"Конгрес је прилика да се истакне и схвати значај анестезије и интензивне медицине, као и да се размијене искуства и усвоје нове процедуре", додао је Берић.

Према његовим ријечима, конгрес је окупио 200 учесника и 60 предавача из држава бивше Југославије и најпознатијих свјетских здравствених установа као што је Клиника Мејо и универзитети Стенфорд и Јејл.

Управник Клинике за анестезију Института за кардиоваскуларне болести Дедиње Миомир Јовић оцијенио је да је конгрес веома важан за афирмацију и развој анестезиологије као науке и анестезиолога, да би се створили услови за безбједнији рад.

Он тврди да би стање када је ријеч о анестезиологији у УКЦ-у Српске требало бити боље.

Анестезиолог за породиљство из Њујорка Иван Величковић рекао је да су колеге из САД, које већ више од годину дана сарађују са УКЦ-ом, пријатно изненађене врстом процедура, које се раде за породиљство.

"Циљ наших посјета је да се метода безболног порођаја популарише да би се што већи број трудница одлучио на методу ублажавања бола током порођаја", појаснио је Величковић.

Конгрес организује УКЦ Српске у Бањалуци. У оквиру конгреса организована је радионица примјене ултразвука у регионалној анестезији и јединици интензивне терапије, а у седмици након конгреса биће организована радионица о теми регионалне анестезије у гинекологији и акушерству.

Извор: Срна