latinica  ћирилица
21/09/2017 |  14:22 ⇒ 07/06/2023 | 09:03 | Аутор: РТРС

Одгођено прво пресађивање главе: Рус одустао од захвата

Прво пресађивање главе у историји човјечанства, које је било планирано у децембру 2017. године, одгођено је јер је руски пацијент који се требао подвргнути овом захвату одустао од операције, пишу свјетски медији.

Рус Валериј Спиридонов, за којег је најављено да ће бити први пацијент којем ће бити пресађена глава, одлучио је ипак не извргавати се ризичној процедури.

Спиридонов болује од болести која троши мишиће и већ двије године сарађује с италијанским неурохирургом Сергијем Канавером на развоју процедуре. Недавно је признао да ипак неће проћи кроз овај захват зато што му доктор није могао обећати да ће поново ходати и имати нормалан живот, или да ће уопште преживјети операцију.

- Обзиром на то да се не могу ослонити на свог италијанског колегу, морам узети своје здравље у властите руке. Срећом, постоје добро тестиране операције за случајеве попут мог када се користе метални импланти у подржавању исправне позиције кичме - изјавио је Спиридонов.

Руски волонтер тражиће алтернативну операцију кичме како би побољшао свој живот умјесто подвргавања експерименталној процедури пресађивања главе, коју су жестоко критизиковали неки истраживачи из научне заједнице.

Ипак, неурохирург Сергио Канаверо не одустаје од своје замисли и каже да ће се "операција вјероватно обавити на кинеском пацијенту".

Он је најавио да ће радити заједно са својим колегом др Xиаопингом Реном с Медицинског универзитета Харбин, те да ће операција бити обављена у Харбину у Кини.

Упркос критикама које научна заједница има спрам његових метода, др Канаверо и даље је врло оптимистичан и вјерује у позитиван исход операције.

- Тренутно не могу говорити о детаљима. Када дође вријеме за то, Xиаопингов тим у Кини објавиће службену вијест. У овом тренутку могу само рећи да смо постигли огроман напредак у медицинским експериментима, који је прије само неколико мјесеци изгледао немогућ. Прекретница коју смо постигли несумњиво ће револуционаризовати медицину - каже Канаверо.

У једној од својих недавних публикација, др Канаверо тврдио је да је поново спојио леђне мождине девет мишева као доказ концепта за операцију. Леђне мождине спојене су кориштењем посебне отопине или "љепила" полиетилен гликола (ПЕГ).

Он вјерује да ће исти материјал помоћи спојити људску главу на донирано тијело. Др Канаверо је одлучан да успије у свом пионирском подухвату.

- Постоје такозвани стручњаци који немају искуства зато што ово никад прије нису направили. Они кажу да се ово никад неће догодити. Ја радим на томе. Имамо научнике, стручњаке, тимове у САД-у, Јужној Кореји и Кини који раде на томе и кад будемо спремни обавијестити јавност, то ћемо и учинити - закључује Канаверо.

Извор: Geek.hr