latinica  ћирилица
21/09/2017 |  12:28 | Аутор: РТРС

УКЦ РС: Модерни хируршки захвати - уведена и ВАТС тимектомија

Захваљујући првој лапароскопској операцији тумора на дебелом цријеву, урађеној у мају ове године, пацијентима УКЦ-а Српске олакшана је борба са карциномом на овом органу.
УКЦ Бањалука: Урађен сложени оперативни захват - Фото: РТРС
УКЦ Бањалука: Урађен сложени оперативни захватФото: РТРС

У Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци уведено је мноштво нових и савремених хируршких процедура, међу којима је ВАТС тимектомија, најмодернија операција тимуса /грудне жлијезде/, која до сада није извођена у БиХ.

Овај хируршки захват у УКЦ-у се од јула обавља ендоскопски, односно без отварања грудног коша, а све ради тим предвођен организатором и начелником Службе за торакалну хирургију Марком Кантарем, уз помоћ гостујућег професора из Института за плућне болести Војводине у Сремској Каменици Милоша Коледина.

"Ријеч је о софистицираној техници која захтијева посебну опрему и тренинг хирурга. Индикацију за овај оперативни захват имају пацијенти који болују од мијастеније гравис, генерализоване слабости", навели су за Срну из УКЦ-а.

ВАТС тимектомија омогућава бржи опоравак и мању бол пацијента, хоспитализацију од свега два дана, те неупоредиво већи комфор, нижу стопу компликација и мање трошкове.

"Ова операција је показатељ континуираног процеса модернизације грудне хирургије у Српској и БиХ, о чему говори и чињеница да је у фебруару ове године тим Службе за торакалну хирургију обавио прву успјешну слив лобектомију у БиХ, а активно се ради и на увођењу још комплекснијих ендоскопских процедура", најављују из УКЦ-а.

У најзначајнијој здравственој установи Српске могу се похвалити чињеницом да је Одјељење дјечије хематоонкологије Клинике за дјечије болести недавно добило сертификат Европског удружења за хемофилију и болести згрушавања крви, као европски центар за свеобухватан третман хемофилије.

Ово одјељење је тиме уврштено у европску мапу центара за лијечење хемофилије и једини је такав центар у БиХ.

"Сертификат има велики значај за цијели здравствени систем Српске. У Српској је 78 пацијената обољело од тешког облика хемофилије, а више од 50 одсто се налази у одраслој доби", напомње шеф Одјељења хематоонкологије Јелица Предојевић Самарџић.

Захваљујући првој лапароскопској операцији тумора на дебелом цријеву, урађеној у мају ове године, пацијентима УКЦ-а Српске олакшана је и борба са карциномом на овом органу.

"Ова операција доноси краћи опоравак без постоперативних болова и крварења, изостанак великих резова који се протежу преко цијелог стомака и почетак исхране први дан након операције", истиче за Срну специјалиста опште хирургије Клинике за општу и абдоминалну хирургију Горан Јањић.

Када је ријеч о техничкој опремљености, из УКЦ-а наводе да је кроз три фазе Пројекта модернизације болница у БиХ, односно "Кореја пројеката", од 2007. до 2015. године обезбијеђен највећи дио капиталне и најсавременије медицинске опреме.

Ова здравствена установа тако располаже ултразвучним апаратима, опремом за оснивање Јединице за мождани удар, дијагностичком опремом у Заводу за клиничку радиологију, ЦТ уређајима у Клиничком заводу за нуклеарну медицину, двијема салама за катетеризацију у Клиници за кардиологију, те савременом офталмолошком и лабораторијском опремом.

Из УКЦ-а су подсјетили да су у јануару и јулу у функцију стављене укупно четири потпуно реконструисане и опремљене етаже Централног медицинског блока, на које су пресељене бројне клинике и дијелови служби.

Наставља се и изградња сјеверног крила, у којем ће бити дио Централне стерилизације, Завод за патологију, као и Центар ургентне медицине са двије операционе сале, које ће радити 24 часа, и улазом за санитет.

"Тамо ће бити и блок са 10 операционих сала, интензивна њега са 44 кревета, соба за интервенције и терапију, двије собе за изолацију и отворени простор са креветима за опоравак", истичу из УКЦ-а.

Половином 2018. године требало би да буде завршен пројекат реконструкције Централног медицинског блока и изградње сјеверног крила, што ће, осим савремене медицинске опреме и реконструисаног простора, омогућити радницима боље услове за рад, а пацијентима пријатнији боравак.

"Крајем октобра се очекује пресељење Клинике за плућне болести, што ће означити почетак пресељења наших организационих јединица смјештених на локацији у центру града", додају из УКЦ-а.

У првих шест мјесеци ове године у УКЦ-у је хоспитализован 36.361 пацијент. Урађено је и 13.157 хируршких процедура на болничким пацијентима, док је број амбулантних пацијената износио 314.963.

У првих осам мјесеци ове године обављено је 2.070 порођаја.

С тим у вези, средином прошле године у УКЦ-у је почело спровођење Пројекта реконструкције и опремања Породилишта.

"Набављено је осам нових столова, лампе и постељина за порођајне кревете, ЦТГ апарати, фетални монитори и ултразвучни апарат са циљем интезивнијег надзора породиља, два савремена операциона стола и лампе, транспортна колица, аспиратори и савремена колица за лијекове у сваком порођајном боксу", напомињу из УКЦ-а.

Универзитетски клинички центар Српске успјешно и континуирано сарађује са свим водећим здравственим центрима у региону, међу којима су Клинички центар и Војномедицинска академија Србије, УКЦ Сарајево, те институти за плућне и кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици.

У 2016. години почела је и примјена пилот-пројекта телемедицине са реномираном америчком Клиником "Мејо", а електронске визите и савјети експерата са ове клинике утицали су на дијагностички и терапијски поступак у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране, као и на едуковање самих доктора.

Извор: Срна