latinica  ћирилица
21/09/2017 |  11:38 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Да ли човјек може да преживи једући само један тип намирнице?

Ендрју Тејлор прославио се током 2016. након што се обавезао да годину дана неће јести ништа осим бијелих и слатких кромпира.
Кромпир (фото:Thinkstock) -
Кромпир (фото:Thinkstock)

Повремено им је додавао сојино млеко, парадајз сос, со и зачине, али само као додатке. Такође, узимао је суплементе Б12, али је за доручак, ручак и вечеру јео само кромпир.

Четири пута је тестирао крв током те године и каже да су резултати били нормални. Чак је и смршао, а тврдио је и да се осјећа пуним енергије.

"Ако одаберете да једете само једну намирницу, одаберите кромпире", каже Тејлор.

Па ипак, није добро јести само једну врсту хране. Да бисмо преживјели, потребно нам је 20 амино-киселина, од којих је девет есенцијално, што значи да наш организам не може сам да их направи и морамо да их узимамо из хране, као и мноштво минерала и витамина.

Кроз историју људи су комбиновали различите намирнице, али су у доба глади или религијског поста, имали на располагању свега неколицину намирница.

Ендрју Тејлор није једина особа која се ослањала на кромпир. Почетком 19. вијека око трећине становништва у Ирској јело је готово искључиво кромпир. Просјечан Американац је током 2015. појео око 50 килограма те намирнице.

Обични бијели кромпир садржи све есенцијалне амино-киселине, које су потребне за изградњу протеина, поправку ћелија и борбу против болести, а потребно вам је само пет ових плодова дневно да бисте унијели потребну количину.

Међутим, ако се ослањате искључиво на кромпир, на крају би вам понестало витамина и минерала. Зато су ту слатки кромпири, који заправо припадају сасвим другачијој породици, али зато имају мноштво витамина А и Е. Нико ко једе обе врсте ових кромпира не би добио скорбут, ужасну болест која се јавља због недостатка витамина Ц и која доводи до испадања зуба.

Па ипак, чак и у оваквим комбинацијама, потребно вам је много кромпира, да бисте на крају задовољили све потребе организма.

Пет кромпира дневно је довољно да вам пружи есенцијалне амино-киселине, али ако немате намјеру да једете 34 слатка кромпира дневно или 84 бијелих кромпира, понестаће вам калцијума у организму. Такође, потребно вам је око 25 белих кромпира дневно, за потребну количину протеина.

Све у свему, ниједан нутрициониста вам не би препоручио исхрану која се састоји само од кромпира, као ни било које друге намирнице, уколико се конзумира искључиво и прекомерно, али бисте дефинитивно могли да преживите од само једне намирнице.

Извор: Агенције