latinica  ћирилица
21/09/2017 |  08:29 ⇒ 08:35 | Аутор: РТРС

Јука - чудесно "дрво живота"

Љековита природа - јука помаже код бројних здравствених тегоба: Јача имунитет, штити од инфекција, снижава лош холестерол и триглицериде.
Јука - Фото: илустрација
ЈукаФото: илустрација

Богата је сапонином који ефикасно дјелује код болести зглобова, желуца и црева

Из породице љиљана, по љепоти и љековитим својствима се посебно издваја пустињска биљка јука (Yucca). Има велику исцјелитељску моћ и зато ужива вековно поштовање. Индијанци су је назвали "дрво живота" и користили за бројне здравствене тегобе, а због сабљастих листова Европљани је зову и Адамова игла. Осим за лијечење, од јуке се правио и сапун тако што се из из кореијна циједио сок који има антибактеријска својства. Цвјетови су налик звончићима, образују велике гроздове пирамидалног облика и интензивно миришу, нарочито ноћу. Ендемски расте у Мексику, на Карипским острвима и широм Америке.

Код нас се може наћи у виду екстракта у капсули, које се праве од самљевене стабљике јуке богате сапонином, полифенолима, хлорофилом, антиоксидансима, ензимима, витаминима, минералима и другим корисним састојцима. Љекари су потврдили да тијело чисти од токсина, а истраживања су показала и да савршено апсорбује и балансира хранљиве материје у цријевима. Користи се за зацјељивање рана, дјелотворна је код реуматских и кожних болести, посебно чирева и бубуљица.

Од састојака је посебно ефикасан сапонин у лијечењу артритиса и запаљенских процеса у зглобовима јер има противупално и аналгетско дејство. Клиничке студије су доказале да код артритиса смањује бол и отоке. Овај састојак не угрожава слузокожу органа за варење, а помаже код катара, Кронове болести, колитиса, полипа дебелог цријева. Јача имунитет, штити организам од стреса, разних инфекција и болести, снижава лош холестерол и триглицериде у крви. Полифеноли такође имају противупално, али и антиоксидативно дејство, што је такође важно за реуматоидни артритис. Помажу у борби против слободних радикала који се скупљају у зглобовима и одговорни су за настанак ове болести.

Заговорници традиционалног лијечења тврде да терапија јуком у трајању од неколико недјеља може да организам препороди и подмлади, побољша психофизичку равнотежу. Препарате на бази јуке је званично одобрила и строга америчка Агенција за храну и лекове (ФДА).

Детоксикација организма

Током терапије јуком се узима много течности, пије се два до три литра воде дневно да би се токсини из организма брже и лакше елиминисали. На почетку третмана присутно је обилно мокрење, понекад и блажи облик дијареје јер се тијело чисти. Осјетљивије особе могу да упадну у хипогликемију, јер могу да изгубе и много калијума. Међутим, то је све одраз убрзаних метаболичких и детоксикацијских процеса, па нема разлога за страх. Нежељене ефекте је могуће ублажити ако се препарат пажљиво примењује, надокнађује изгубљена течност и калијум путем намирница богатих овим минералом (банане, парадајз). Дјеци и трудницама се препарати јуке не препоручују.