latinica  ћирилица
19/09/2017 |  16:30 | Аутор: РТРС

Дијабетес због преједања

Само један дан преједања повећава ризик за развијање дијабетеса тип 2.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Једном недјељно дајете себи одушка и једете шта хоћете и колико хоћете правдајући се да вам је то награда јер осталих шест дана водите рачуна о исхрани? Јесте ли сигурни да је то што чините добро? Размислите још једном прије него што се наградите на овај начин јер само један дан преједања може оставити опасне посљедице по здравље.

Истраживачи са Лафборо универзитета закључили су да само један дан преједања повећава ризик за развијање дијабетеса тип 2. Кад се преједемо, повећава се ниво шећера у крви и смањује осјетљивост на инсулин, што су познати фактори за настајање дијабетеса 2. Када је панкреас у одређеним ситуацијама приморан да производи много инсулина, то може довести до његове немогућности да га створи кад је потребно.

У истраживању је учествовало 15 младих, здравих испитаника који су подвргнути тесту толеранције на глукозу прије и након 24-часовног конзумирања намирница богатих мастима (пржена јаја, сланина, кобасице, сир, бургери, чизкејк). Испоставило се да је један дан био довољан да се учесницима драстично повећа ниво шећера у крви и смањи осјетљивост на инсулин.

Истраживачи кажу да треба да будемо опрезни кад славимо или смо на одмору и савјетују нас да свесно једемо како бисмо предуприједили проблеме.

Извор: Вечерње новости