latinica  ћирилица
14/09/2017 |  18:05 | Аутор: РТРС

Нова пластична новчаница с Џејн Остин у оптицају у Британији (ВИДЕО)

Нова пластична новчаница од десет фунти са ликом Џејн Остин, једне од најомиљенијих британских списатељиста, пуштена је данас у оптицај.

Изузимајући краљицу, чији портрети су на свом британском новцу, Џејн Остин је тек трећа жена која се налази на некој британској новчаници у савремено доба, послије Флоренс Најтингејл и друшвене реформаторке Елизабет Фрај. Остин је изабрана послије кампање за веће представљање жена.

Нова новчаница представља најновији покушај Банке Енгелске да направи безбједније новчанице. Она је одштампана на полимеру, као и недавно издата новчаница од пет фунти на којој се налази Винстон Черчил.

Поред портрета Џејн Остен који је наручио њен нећак 1870, на банкноти је и цитат из романа "Гордост и предрасуда": "Изјављујем да на крају нема већег задовољства од читања".

Новчаница је издата у години када се обиљежава 200 година од смрти славне списатељице. Џејн Остин, која је имала 41 годину када је умрла, 18. јула, 1817, писац је омиљених дјела као што су "Разум и осјећајност" и "Гордост и предрасуда" и друга.

Извор: Бета