latinica  ћирилица
14/09/2017 |  15:31 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Одјељење дјечије хематоонкологије УКЦ Српске добило европски сертификат (ВИДЕО)

Одјељења хематоонкологије са Центром за хемофилију Клинике за дјечије болести УКЦ Републике Српске добило је сертификат европске организације за хемофилију. Ово је први овакав сертификат у БиХ, а у региону га имају Београд, Нови Сад, Загреб и Сплит.
Дјечија хематоонкологија - Фото: СРНА
Дјечија хематоонкологијаФото: СРНА

У Републици Српској регистровано је 78 пацијената обољелих од тежих облика хемофилије, од којих је више од 50 одсто већ у одраслој доби. Ријеч је о болести која се јавља искључиво код мушкараца, а манифестује се тешким и некада по живот опасним крварењем. Веома је важно на вријеме успоставити дијагнозу и болест адекватно лијечити.

Трогодишњи Вања Јошић болује од ове болести. Његова мајка Маја каже да је добро што у Бањалуци постоји центар у којем могу потражити помоћ кад год им је потребна.

- Вањи је постављена дијагноза са девет мјесеци. Он прима прима профилаксу два пута седмично, навикао је већ - каже Јошићева.

Процес сертификације трајао је шест мјесеци, а захтијевао је достављање прецизног броја пацијената, прецизних дијагноза и степена тежине њиховог обољења.

- Било је важно доставити податке о техничкој опремљености нашег центра и лабораторија, податке о кадровској опремљености, односно о томе да ли имамо довољно специјализованих хематолога - каже шеф Одјељења дјечије хематоонкологије Јелица Предојевић Самарџић.

Замјеник генералног директора УКЦ-а Ненад Стевандић рекао је да хематоонкологија, као одјељење за најтеже дјечије пацијенте, има веома успјешне резултате и у другим лијечењима.

За обољеле од хемофилије веома је важно да у сваком тренутку могу добити адекватну медицинску његу, што ће им у центру за хемофилију УКЦ Републике Српске бити омогућено.