latinica  ћирилица
14/09/2017 |  09:34 ⇒ 09:43 | Аутор: РТРС

Зашто треба јести сјеменке грожђа: Чувају ћелије од оштећења

Сигурно већ знате да је грожђе еликсир младости, воће које кријепи организам и разгаљује душу.
Сјеменке грожђа - Фото: Screenshot
Сјеменке грожђаФото: Screenshot

Али, да ли сте знали да су његове сјеменке права ризница антиоксиданаса, изузетно ефикасних у очувању здравља? Екстракт од семенки је 20 пута јачи антиоксиданс од витамина Ц и чак 50 пута моћнији од витамина Е. Истраживања су показала да садржи концентрована љековита једињења овог воћа, која постижу боље заштитно дејство на ћелије него комбиновани унос витамина Е и Ц.

Екстракт семенки грожђа шири крвне судове, јача капиларе, спрјечава инфаркт срца, смањује ризик од проширења вена и настанка атеросклеротских плакова, односно таложење масти на зидовима крвних судова. Смањује и ризик од оштећења очног ткива, као и могућност настанка макуларне дегенерације и катаракте у старости. Има и лаксативно дејство па се препоручује код дужих опстипација, односно затвора.

Екстракт значајно помаже особама изложеним стресу и тешким физичким напорима при раду или бављењу спортом. Овај еликсир здравља препоручује се и дјеци изложеној физичким напорима или ако се опорављју од болести. Истраживања су показала да састојци проантоцијанадини штите здраве ћелије од оштећења која могу да изазову поједини лијекови, дуван или хемиотерапија. Остали састојци сјемена грожђа спречавају активност ензима који разарају колаген, еластин, хијалурон и друге ткивне структуре. Заправо, њиховим посредством успоравају се процеси старења и разградње ткива. О томе говори и примјер њемачког истраживања којим су обухваћени пацијенти са хроничном венском инсуфицијенцијом, односно поремећајем венског крвотока, болешћу данашњице типичне за развијена друштва која много сједе и стоје, а мало се крећу. Послије шест недјеља узимања екстракта као терапије, установљена је смањена натеченост ногу и болова обољелих, као и њихов субјективан осјећај "тешких ногу".

Мада изузетно дјелотворан, екстракт није препоручљив за дијабетичаре, као уосталом ни грожђе због велике концентрације шећера.

Високу вриједност има и уље од сјеменки. Благотворно дјелује на крвне судове због чега се сматра љековитим. Смањује могућност сљепљивања крвних плочица, спрјечава настанак повишеног крвног притиска, повећава добар, а смањује лош холестерол. Садржи завидне количине витамина Е и омега-6 киселина. Пошто има савршен укус и мирис нутриционисти га препоручују за разне салате, преливе и кувана јела.

Осим у кулинарству, уље од семенки грожђа се препоручује и за масирање. Доказано је да успорава старење коже, посједује регенеративне особине, а ублажава и појаву стрија.

Узимање екстракта

Екстракт у облику таблета или капсула продаје се као дијететски додатак допуни исхране. Уноси се тако што се садржај капсуле сипа у чашу од 2 дл воде, промијеша и попије. Дневна доза је 1 до 2 капсуле и не смије се прекорачити!

Иако контраиндикиације нису уочене ни након дуже употребе, није препоручљив за особе осјетљиве на неки од састојака екстракта, за малу дјецу, труднице и дојиље.

Извор: Новости