latinica  ћирилица
12/09/2017 |  12:28 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Приједор- Мања епидемија вирусног коњуктивитиса (ВИДЕО)

На Офталмолошком одјељењу приједорске болнице, регистрована је мања епидемија заразног, вирусног коњуктивитиса која је у пролазној фази.
Коњуктивитис - Фото: РТРС
КоњуктивитисФото: РТРС

Љекари кажу да се најчешћи узрок повећаног броја пацијената доводи у везу са купањем у нехигијенским базенима, али и брзо ширење овог вирусног обољења ока.

Почело је, кажу љекари, највјероватније купањем у нехигијенским јавним или дворишним базенима, а онда се вирусни коњуктивитис контактом брзо ширио и на друге грађане и достигао статус мање епидемије. У приједорској болници дневно је било регистровано и по шест случајева овог обољења слузнице ока, али последњих дана охрабрује смањење броја пацијената. Лако се препознаје.

- Препознаје се по јаком црвенилу слузнице ока тј. дијела који прекрива беоњачу са јаком иритацијом и повећаном  воденастом секрецијом, те израженим отоком капака - рекла је Нада Лукић, начелник Одјељења офталмолошког одјељења Болнице "Др Младен Стојановић".

Коњуктивитис се преноси контактом, па је због тога најважније водити рачуна о личној хигијени. Посебно је значајна излоција заражених пацијената.

- Основна заштита је прање руку и нетрљање рукама по очима. Употребљавају се само једнократне марамице, никако вишекратне, а препоручује се изолација пацијента од укућана и других особа - навела је Лукићева.

Како је објаснила, код ове вирусне болести нема терапије узрочног карактера, него само симптоматска терапија.

Када се примјете први симптоми, потребно је потражити помоћ љекара, да би се избјегле евентуалне компликције, попут замућења вида које може да траје и до неколико седмица. Ако се правилно лијечи, у већини случајева долази до потпуног изљечења.