latinica  ћирилица
11/09/2017 |  21:36 | Аутор: РТРС

Четири знака која указују на зависност од шећера

Избјегавајте слаткише, јер посљедице прекомјерног уноса могу да буду озбиљне. Нутриционисти савјетују 21 дан посебног режима исхране како би се организам очистио...
Слатко - Фото: илустрација
СлаткоФото: илустрација

Ако вам потреба за слаткишима расте из дана у дан, постоји могућност да сте зависни од шећера, тврде нутриционисти. Они упозоравају да је зависност од овог "порока" све чешћа, упркос упозорењима да свакодневни унос узрокује несаницу, тромост, нерасположење, надимање и бројне друге здравствене проблеме.

Осим у дезертима, шећер нас "вреба" из салата, кафе, хљеба и многих намирница које сматрамо безазленим. Већина људи не зна да претјерује са конзумирањем, све док код себе не уочи прве симптоме превеликог уноса. Нутриционисти су их подијелили у четири категорија.

1. Појава бора или бубуљица

Један од првих знакова да уносите превише шећера јесте губљење колагена и еластина у кожи. То доводи до прераног старења, појаве бора и флека. Такође, шећер може да поремети рад женских хормона, што изазива акне у предјелу вилице, као и различите врсте упале коже. Они који пију једну конзерву слатког, газирног пића дневно, повећавају шансу од упале коже за 87 одсто.

2. Олабљено чуло укуса

Наше чуло укуса се великом брзином навикава на велике количине шећера. Толеранција се повећава сваким новим уносом, па је временом потребна све већа доза да би наша потреба за слатким била задовољена. Резултат тога је губитак способности да процијенимо колико је заправо нешто слатко, јер је чуло укуса "отупјело". Нутриционисти шећер пореде са зависношћу од дроге, јер нам је временом потребна све већа доза како бисмо достигли исти ниво задовољства који смо имали раније.

3. Зуби се чешће кваре

Родитељи стално упозоравају дјецу да ће им се од чоколаде покварити зуби. Ово је заправо истина, јер се бактерије у устима хране шећером. Тиме се стварају штетне киселине које уништавају зубну глеђ, а оно што након тога слиједи јесу шупљине у зубу. Због тога је неопходно опрати зубе након сваког уноса слаткиша, како би се очистио остатак шећера.

4. Имате мањак енергије

Када поједемо нешто слатко, долази до наглог скока шећера у крви, али убрзо након тога, долази и до његовог наглог пада. На тај начин, шећер црпи енергију из тијела. Супротно томе, глукоза, односно природан шећер који добијамо из воћа, има суштински значај за производњу енергије у нашем тијелу. Она чини да шећер у крви увијек буде у равнотежи.

Свакоме ко показује симптоме превеликог уноса шећера пријаће детоксикација, тврде нутриционисти. То подразумијева 21 дан посебног режима исхране, како би се тијело очистило. Током овог периода, осим слаткиша и газираних пића, забрањена је прерађена храна, тјестенине, рижа, пасуљ, цвекла. Воће не треба јести првих пет дана, док су након тога забрањени само лимун и банана.

Шта избјегавати?

Током детоксикације треба избјегавати алкохол, млечне производе, житарице и поврће које садржи скроб, као што су кукуруз, грашак, слатки кромпир и бундева.

Извор: Вечерње новости