latinica  ћирилица
08/09/2017 |  16:15 | Аутор: РТРС

Мистериозна свјетлост изнад Мексико Ситија одмах након земљотреса (ВИДЕО)

Мистериозна зелено-плава свјетлост која је обасјала небо изнад Мексико Ситија непосредно након земљотреса од 8,2 Рихтера запањила је становнике овог рада. Иако наука нема званично објашњење, највјероватније се ради о природном феномену.
Мистериозна свјетлост изнад Мексико Ситија послије земљотреса - Фото: Screenshot/YouTube
Мистериозна свјетлост изнад Мексико Ситија послије земљотресаФото: Screenshot/YouTube

Сеизмолог Стивен Хикс истиче да веза између мистериозне светлости и земљотреса никада званично није доказана и да је највјероватније у питању експлозија генератора и система за напајање.

Ипак, многи научници се не слажу са њим наводећи да постоје записи у којима пише да су људи овакву врсту свјетлости која долази непосредно након великог потреса виђали и прије неколико хиљада година.

И наука се заинтересовала за ову тему и, иако немамо званично објашњење, постоје три веома занимљиве, али и могуће претпоставке.

Једна од претпоставки је да пуцање стијена испод Земље покреће јонизацију ваздуха под великим стресом прије и послије земљотреса. Касније ти јони кроз пукотине путују, а чим стигну до атмосфере “пакују“ се у ваздушне џепове формирајући плазму која емитује свјетлост.

Друга претпоставка је да је свјетло резултат два слоја исте материје који се трља један о други тако стварајући напон.

Трећу претпоставку испробао је професор Трој Шинброт са Универзитета Руџерс, који је извео експеримент у којем је опонашао понашање стена током земљотреса. Он сматра да када слојеви пукну, напон који се избацује у ваздух електрише атмосферу и прави овакво свјетло, што је наприближније првој претпоставци.

Извор: Б92