latinica  ћирилица
06/09/2017 |  15:21 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Србија: Стижу први лијекови за ХИВ и Паркинсонову болест

Фармацеутска компанија "Актавис", у чијем саставу је фабрика лијекова "Здравље" у Лесковцу, саопштила је да ће пацијентима и здравственом систему у Србији обезбиједити прву генеричку замјену за терапију ХИВ-а и Паркинсонове болести по знатно нижој цијени.
Илустрација (Фото:Fotolia/ Alexander Raths) -
Илустрација (Фото:Fotolia/ Alexander Raths)

Ријеч је, наводи се у саопштењу, о терапији која је једнако ефикасна, а знатно нижа цијена ће омогућити да већи број ХИВ пацијената буде лијечен модерном комбинацијом лијекова.

Директор "Актависа" за Србију и Црну Гору Павле Марјановић рекао је да ће до краја године ова компанија обезбиједити и прву генеричку копију фиксне комбинације лијекова за терапију Паркинсонове болести, чиме ће се смањити трошак партиципације коју пацијенти плаћају.

"Захваљујући чињеници да смо дио `Тева групе`, једне од највећих фармацеутских компанија на свијету, сада смо у могућности да Србији обезбиједимо велики број модерних и доказаних лијекова који се користе у готово свим терапеутским областима", истакао је он.

Према његовим ријечима, лијекови ће бити обезбијеђени под условима који ће омогућити здравственом фонду и пацијентима да дио новца преусмјере у друге сврхе, пренијели су београдски медији.

Марјановић је најавио да ће до краја године "Актавис" здравственом систему Србије обезбиједити и четири врло важна препарата за терапију болничких пацијената.

Извор: Срна