latinica  ћирилица
06/09/2017 |  12:21 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Колумбија: Сви зарађују на мртвом мафијашу

Колумбијски град Меделин, у коме је владао нарко-бос Пабло Ескобар, сада је права туристичка мека, гдје туристи обилазе мјеста на која је често долазио овај мафијаш, а међу туристичим водичима је и један бивши инспектор.
Пабло Ескобар (Фото: fullnetworth.com) -
Пабло Ескобар (Фото: fullnetworth.com)

Један од водича Хесус имао је 13 година када га је Ескобар частио са 5.000 пезоса.

Данас он води туристе од гробља Монтесакро, гдје је Ескобар покопан, до "Катедрале", приватног затвора некадашњег нарко-боса, док прича о животу најпознатијег дилера дроге на свијету.

"Влада је оптуживала Пабла за пуно ствари које није учинио. Сада желе избрисати све", тврди Хесус.

Једно од посјећенијих мјеста је кућа Роберта Ескобара, Пабловог брата. Тај седамдесетогодишњак је некада био књиговођа меделинског картела, због чега је одробијао 14 година.

Роберто данас потписује фотографије свога брата, док туристи обилазе кућу у којој је Ескобар појео свој посљедњи оброк прије него што је убијен 1993. године.

Роберто је дом претворио у музеј одајући тако почаст својој породици.

Туристи имају прилику да виде дивовске фотографије Пабла Ескобара, наводи Дојче веле.

Карлос Палау је годинама прогонио Пабла Ескобара. У својим млађим данима он је био један од чланова истражног тима који је имао задатак да ухвати шефа нарко-мафије.

Палау сада води туристе по Меделину и прича им о томе како је ловио Ескобара. Од 150 полицијских службеника који су с њим прошли кроз тренинге
данас су жива само тројица.

"Звучи иронично, али ово је за мене нека врста терапије", каже он и додаје да неки људи још увијек вјерују да је Пабло Ескобар јунак, али да је за њега он "само гад".

Ескобаров гроб постао је култно мјесто за његове поштоваоце и туристи радо позирају уз његову гробницу.

"Сваки пут када дођем овамо, изговорим молитву. И кажем: `Покушао си ме много пута убити, али сада ти овдје лежиш мртав`", наводи бивши полицајац Палау.

Извор: СРНА