latinica  ћирилица
01/09/2017 |  10:39 | Аутор: РТРС

Брзи ход помаже да се избјегне развој срчаних болести

Људи са лаганим ходом два пута чешће умиру од болести срца, наводи се у резултатима обимног истраживања британских лекара.
Ходање - Фото: Getty Images
ХодањеФото: Getty Images

Специјалисти су током шест година пратили 230.000 жена и 190.000 мушкараца узраста од 39 до 74 године. Учесници експеримента редовно су пролазили тестове физичке припреме и општег стања организма.

Они су, такође, давали извјештаје о темпу којим се крећу.

Наравно, узети су у обзир и остали фактори као што су: конзумирање алкохола, пушење, хроничне болести, пословни статус, етничка припадност. Али основна ствар био је темпо ходања.

Током година експеримента у контролној групи је умрло 8.598 особа, од којих је 1.188 мушкараца и 466 жена умрло од срчаног удара. Притом је међу њима било двоструко више особа који су обично ходали полако. Осим тога, ризик од смрти повећала је мала тежина учесника експеримента, пише руски портал Газета.

Обрнути резултати истраживања потврдили су претходни закључак: брзи ход помаже да се избјегне развој срчаних болести.

Истовремено, брзина хода није повезана са ризиком од карцинома. Али дуг радни дан, више од 55 сати недјељно, изазива аритмију и повећава ризик од превремене смрти за 40 одсто у поређењу са онима који раде 35 - 40 сати.

Извор: Спутњик, Б92